Abonament z Plusa

• Autor wątku Autor wątku Electro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Electro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam! 15 grudnia zeszłego roku podpisalem umowe abonamentową z telefonia komorkowa Plus GSM. Jest to abonament dla firm. Regularnie płaciłem rachunki, jednak kilka ostatni rachunków nie zaplacilem i przyszlo mi pismo ze zrywaja ze mna umowe. W pismie tym bylo takze naliczone jakies ok. 200 zl za niezaplacone rachunki oraz 800zl kara za zerwanie umowy. Jednak od tego ostatniego pisam ktore mi przyszlo w maju nie mialem od nich zadnego innego pisma. Czy powinni mi przyslac pismo ze kierują moje zaległości do firmy windykacyjnej ? jezeli tak to dlaczego jeszcze nie otrzymalem takiego pisma, czyzby zapomnieli o mnie ??????

wg mnie nie muszą, w twoim interesie jest,aby się dowiedzieć jak wygląda twoja sytuacja u operatora. Podpisałeś umowę i twoim obowiązkiem jest aby płacić rachunki.

A mogą naliczyć mi jakiś tam procent bez uprzedzenia mnie ??

jasne, ustawowe odsetki karne a firma windykacyjna nalicza już swoje opłaty

A kolega ktory bral ze mna w tym samym czasie taki sam abonament dostal od nich pismo ze z oferta splaty na raty podobnej kwoty do mojej.
Czyli najlepiej byloby abym do nich zadzwonil ???

dokładnie tak

jest jeszcze coś takiego jak aktywacja po windykacji.anulowanie kary w zamian za chęć kontynuowania umowy. idź do salonu firmowego albo niezwłocznie chociaż zadzwoń do bok.

[cytat="Electro"] Czy powinni mi przyslac pismo ze kierują moje zaległości do firmy windykacyjnej ? [/cytat]
Powinni Cię powiadomić, gdyby sprzedali wierzytelność. A wszystko na to wskazuje, że do tego nie doszło.

Kaziutek tez mi sie tak wydaje ze ich obowiazkiem jest powiadomienie klienta o tym ze kieruja jego dlugi do firmy windykacyjnej.

Bo jak myslisz , chyba nie jest mozliwe zeby o mnie zapomnieli ???

Sprzedaż wierzytelności oznacza przejęcie Twojego długu przez inny podmiot.
Nie należy tego mylić z windykacją, którą może prowadzić inny podmiot (np. jakaś kancelaria), ale na zlecenie banku, który pozostaje prawnym właścicielem wierzytelności.
W tym drugim przypadku nie ma obowiązku informowania dłużnika o skierowaniu zadłużenia do windykacji. I taki ma chyba tutaj miejsce.

Powrót