Absolwentka LO ,złosić sie do Urzedu Pracy?

• Autor wątku Autor wątku ania1322
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania1322

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie ,
Mam 19 lat, właśnie skończyłam liceum ogólnokształcące i zastanawiam się czy mogę teraz odbyć jakiś staż ???
Czy mam się zgłosić do urzędu pracy jako osoba bezrobotna? I pobierać zasiłek?
Bo na studia ide dopiero od października … i te 4 miesiące no właśnie zastanawiam się co robić… bo nawet chyba nie jestem teraz ubezpieczona bo jak się uczyłam to byłam ubezpieczona w szkole…

Czekam na jakieś porady ;)

Z góry dziękuje :)

Dobrze kombinujesz... jak zdobyć trochę darmowej kasy.

Ale niestety muszę Cię zmartwić. Aby pobierać zasiłek dla bezrobotnych musiałabyś w liceum pracować:) a zapewne tego nie robiłaś.
Zarejestrować się możesz na okres 4 miesięcy czemu nie...:)
Co do stażu to nie mam pojęcia ale wydaje mi się, że staż odbywa się po ukończeniu studiów, a nie liceum.
Jeżeli chodzi o ubezpieczenie to wydaje mi się, że do 1 października w tym momencie powinnaś być ubezpieczona.

Jeśli się mylę proszę mnie poprawić:)

Musiałabyś rok przepracować za minimalną pensję - jakby dawali pieniądze za skończenie liceum, to prawie nikt by na studia nie szedł.

Lepiej będzie, jak poszukasz sobie pracy na własną rękę.. Dostaniesz więcej niż na stażu, bez użerania się w UP.. Poza tym, nie wiem, czy mając jeszcze legitymację ucznia (bo jakby nie było, zniżki masz do końca września..), a zamierzając w październiku iść na studia czy w ogóle mogłabyś się zarejestrować..

Powrót