Absurdalna decyzja organu - co robić?

• Autor wątku Autor wątku barteks2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

barteks2

Stały bywalec
Odpowiedzi
802
Witam! Przedstawię w skrócie moją sprawę:

1. złożyłem wniosek o wznowienie postępowania
2. organ wydał decyzję odmawiającą wznowienia postępowania
3. złożyłem odwołanie od decyzji do organu wyższego stopnia
4. organ nadrzędny uchylił w całości zaskarżoną decyzję i przekazał sprawę do ponownego rozpatrzenia
5. organ wydał postanowienie o wznowieniu postępowania
6. minęło 1,5 miesiąca i organ wydaje decyzję odmawiającą wznowienia postępowania (sic!).

To jest jakiś absurd! Ręce opadają. Urzędnik prowadzący sprawę w ogóle nie ma zielonego pojęcia na temat przepisów KPA :x I nie jest to taki pierwszy przypadek, bo on ciągle w mojej sprawie postępuje w taki skandaliczny sposób...

Decyzja poszła też do wiadomości do organu wyższego stopnia. Odwoływać się czy składać wniosek o stwierdzenie nieważności decyzji?

Przecież to już student I roku administracji zauważyłby, że coś jest nie tak. Najpierw wznawia postępowanie, a później wydaje decyzję odmawiającą wznowienia postępowania, która na tym etapie sprawy jest całkowicie błędna:!:

wczytaj się w decyzję odmawiającą wznowienia (swoją drogą powinna to być decyzja odmawiająca uchylenia decyzji). Jednak w zależności od treści tej decyzji (czy chodzi wniej o odmowę uchylenia będzie zalezeć jak zostanie ona potraktowana przez organ odwoławczy.
Mi sie wydaje że intencją organu I instancji była odmowa uchylenia (z braku przesłanek do wznowienia), a nie odmowa wznowienia...
(ew. zwróć uwagę na podstawę prawną tej decyzji - to powinno wyjaśnić tę kwestię).

Swoją drogą odmowa wznowienia postępowania może nastąpić jedynie z przyczyn formalnych, tzn. np. organ nie ma wątpliwosci że wnioskodawcą nie jest strona lub strona złozyła podanie o wznowienie z uchybieniem terminu itp... a nie z przyczyn merytorycznych.

Jeżeli organ wydał postanowienie o wznowieniu postępowania tzn. że nie zachodziła żadna z powyższych przesłanek uzasadniających odmowę tego wznowienia...

Proszę napisac jakie będa dalsze losy sprawy.

Dziękuję za odpowiedź.

Ad. 2 z mojego pierwszego postu -> organ odmówił wznowienia postępowania właśnie z powodów merytorycznych, co było oczywistym naruszeniem przepisów Kpa i po moim odwołaniu błędna decyzja została uchylona w całości przez organ wyższego stopnia, a sprawa przekazana do ponownego rozpatrzenia

organ potrzebował aż 2 miesięcy od tego momentu, aby wydać postanowienie o wnowieniu postępowania mimo, że sprawa była oczywista i nie wymagała żadnego dodatkowego postępowania wyjasniającego

Teraz organ wydał identyczną decyzję jak w punkcie 2. Ponadto organ powolał się na tą samą podstawę prawną, co w uchylonej wcześniej decyzji, czyli art. 149 ust. 3 Kpa. Nie ma zatem żadnej wątpliwości, że taka decyzja nie powinna w ogóle zapaść na tym etapie postępowania.

Jak można odmówić wnowienia postępowania po wcześniejszym wznowieniu postępowania:?: Organ się po prostu ośmieszył i tylko niepotrzebnie naraził mnie na stratę czasu...

Błędne jest określenie podstawy prawnej decyzji. Powinno być art. 151§ 1 pkt 1 odmowa uchylenia decyzji ze względu na brak przesłanki określonej w art. 145

Ostatnia edycja:
Zgadza się. Zła podstawa prawna i zła decyzja.

Powrót