AC OC NNW małe obrażenia auto do kasacji

• Autor wątku Autor wątku paweł83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paweł83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Z 24/25 grudnia 2008 mielismy wypadek.Autem kierowała moja żona (samochód zarejestrowany na mnie).Auto na prostym odcinku drogi obróciło się bokiem,wpadliśmy na drzewo nastepnie dachowalismy( okazało sie ze w tym miejscu było bardzo ślisko) w wigilię od rana było wiadomo jakie warunki będą nocą.Jednak nikt nie zadbał o nawierzchnię,piaskarka przyjechała w te okolice dopiero 2 godziny po zdarzeniu po informacji od policji o stanie drogi.W zdarzeniu braliśmy udział tylko my,żadne inne auto nie uczestniczyło w tym zdarzeniu.Wszyscy mozna rzec wyszliśmy z tego cało bez wiekszych obrazen.Jedno z dzieci ma pęknięta kostkę dłoni Wiem ze dopiero po zakonczeniu leczenia należy udac sie do szkoły i poczynic odpowiednie kroki celem uzyskania odszkodowania .Wczoraj starsza córka dopiero nas poinformowała ze w wypadku nadkruszył jej sie ząb ( górna jedynka).Czy po takim czasie mozemy zacząc leczenie i możemy ubiegać sie o odszkodowanie.Nigdy wczesniej nie mielismy do czynienia z taką sytuacja.Czy jesli pojdziemy z córką prywatnie do stomatologa to będzie się mozna ubiegać o odszkodowanie,oczywiscie jeśli się należy,ząb i tak trzeba naprawić.
Hmm najstarsza córka po wypadku została zatrzymana na odziale chirurgicznym w celu obserwacji ( było podejrzenie uszkodzenia miednicy).Przebywała tam 1 dobę.
Czy za tak krótki pobyt też sie coś należy?
Ja na razie choruję nie moge wykonywac swojej pracy ze wzgl na ból w klatce piersiowej ( dodatkowo na klatce piersiowej zrobił mi się mały guzek,lekarz powiedział ze to coś powiązane z mięśniami i albo zejdzie albo zostanie do konca życia) czy w zwiazku z tym mnie tez sie należy się jakieś odszkodowanie?

Może trochę chaotycznie ale myślę że uda Wam się odpowiedzieć na nurtujace mnie pytania.
Dziekuję i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
wypadek

Witaj,

Co do zasady Ty i dzieci będziecie mogli dochodzić odszkodowania z OC samochodu, którego byliście pasażerami.

Jeśli chodzi o kwestię zadośćuczynienia to decydujący (choć nie tylko) będzie trwały uszczerbek na zdrowiu. Dlatego wskazane jest aby się porządnie dodiagnozować i ustalić wszystkie medyczne następstwa wypadku.

Jeśli chodzi obrażenia stomatologiczne córki to jeśli są następstwem wypadku będzie można uwzględnić je przy ustalaniu kwoty zadośćuczynienia.

Ok,dzięki za odpowiedź.Jeśli chodzi o ten nieszczęsny ząb i zadośćuczynienie.W jakiej kolejnosci to sie odbywa?Musi chyba byc jakieś orzeczenie lek.stomatologa,czy już mozna podjać leczenie a potem ubiegać się o zadoscuczynienie?Bo jakaś kolejność chyba jest wymagana,tak? Na razie jeszcze czekamy na wszelkie dokumenty od naszego ubezpieczyciela,które już niebawem powinny być

paweł83 napisał:
Ok,dzięki za odpowiedź.Jeśli chodzi o ten nieszczęsny ząb i zadośćuczynienie.W jakiej kolejnosci to sie odbywa?Musi chyba byc jakieś orzeczenie lek.stomatologa,czy już mozna podjać leczenie a potem ubiegać się o zadoscuczynienie?Bo jakaś kolejność chyba jest wymagana,tak? Na razie jeszcze czekamy na wszelkie dokumenty od naszego ubezpieczyciela,które już niebawem powinny być

Oczywiście na początku musisz uzyskać dokumenty potwierdzające uraz a dopiero później uwzględniać to w roszczeniu. Jeśli córka była pod opieka tego samego dentysty przed wypadkiem to najlepiej jakby on wystawił takie zaświadczenie, wie jaki był stan przed wypadkiem itp.

Wita,

uważam ,że nie do końca tutaj zostało to wyjaśnione.
Nie można ubiegać się z oc tylko trzeba mieć wykupioną NNW KiP.NNW KIP osobowe z OC to dwie rożne sprawy.jeżeli państwo są tutaj tzw sprawcami to ma zastosowanie NNW KiP(kierowców i pasażerów).Jakie pieniądze dostanie się za to określą ogólne warunki ubezpieczenia-czasami określa sie procentowy uszczerbek na zdrowiu albo tabelaryczny-czyli to co mam pan tam zapisane to za to panu oddadzą.Zazwyczaj ból i lekkie potłuczenia się tam nie wliczają ale za to złamania tak.Proszę sprawdzić i przeczytać za co panu się należy.

Jeżeli chodzi o oc-to jeżeli pan uważa że zarząd dróg nie dopełnił swoich obowiązków to powinni pan sie do nich udać i dopytać co oni na ten temat uważają.polisę mają swoją i jeżeli rzeczywiści są temu winni to powinni panu ją przedstawić.I wtedy jest wypłata z oc na osobie.Jeżeli uznana zostanie ich wina to nie tylko ma zastosowanie na osobie ale również na pojezdzie.
Ale uważam,że od zarządu dróg nie tak łatwo będzie wyegzekwować jakieś pieniądze.

pozdrawiam

Skorzystać można oczywiście i z nnw i oc na osobie.

Powrót