Administrator forum, a linki do komercyjnego oprogramowania - legalne?

• Autor wątku Autor wątku vel.Syntium
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

vel.Syntium

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
moje pytanie dot. między innymi jednego z punktów, na który przystałem rejestrując na tym forum.

§7 Adminstratorzy i moderatorzy nie ponoszą odpowiedzialności za prezentowane przez innych użytkowników treści. Zobowiązani są jednocześnie do ich nadzorowania.

Właśnie. Załóżmy, iż jestem Administratorem forum publicznego.
Chciałbym założyć Dział na forum o nazwie "Download", byłby by tam umieszczane linki do tapet/gier/tematów/oprogramowania do telefonów komórkowych. Trudno jest jednak kontrolować i trzymać pieczęć nad każdym linkiem i jego zawartością.

Czy punkt regulaminu, iż Administracja forum nie ponosiła odpowiedzialności za umieszczane przez użytkowników treści/materiały uwolniłby mnie jako Właściciela forum, od ew. odpowiedzialności?

Linki znajdujące się na forum miałyby naturalnie zewnętrzny hosting, np. rapidshare etc.

Pozdrawiam :)

Witaj,

w ogólności właściciel forum nie odpowiada za działania użytkowników, aż do momentu pozyskania wiedzy o bezprawnych ich działaniach. Zapoznaj się z USTAWĄ z dnia 18 lipca 2002 r. "o świadczeniu usług drogą elektroniczną", a w szczególności z Art.14., który określa zakres odpowiedzialności właściciela forum za treści zamieszczane przez użytkowników. Poszukaj też w archiwum - tu i w dziale Nowe Technologie - sporo razy już takie klimaty były poruszane szczegółowo.
§7 Adminstratorzy i moderatorzy nie ponoszą odpowiedzialności za prezentowane przez innych użytkowników treści. Zobowiązani są jednocześnie do ich nadzorowania.
he, he, a to już pytanie do sądu, jak by zinterpretował takie nadzorowanie w odniesieniu do treści naruszających prawo...

Powrót