Administrator-Wspólnota Mieszkaniowa odmawia udrożnienia kanału wentylacji w łazience.

• Autor wątku Autor wątku EllaM
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

EllaM

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry.
w zasadzie nic dodać nic ująć jak w tytule:
Wspólnota Mieszkaniowa odmawia udrożnienia kanału wentylacji w łazience w której jest piecyk gazowy. Odmowa motywowana jest brakiem we wszystkich oknach nawiewników. Nawiewnik jest zamontowany w jednym oknie najbliżej łazienki.
Czy prawo nakazuje obligatoryjnie montaż nawiewników w każdym oknie. Czy odmowa ma umocowanie w prawie no i czy wolno w części wspólnej budynku jakim jest pion wentylacyjny dokonywać konserwacji?

Napisali jaka jest podstawa żądania zamontowania nawiewników we wszystkich oknach?
Zapewne są gdzieś spisane warunki techniczne użytkowania lokali w tym budynku, a tam określony minimalny przepływ powietrza przez przegrody zewnętrzne (drzwi, okna), a także minimalny otwór w drzwiach łazienki. Jeżeli coś takiego jest spisane prawidłowo i obowiązuje, to rzeczywiście musisz zamontować nawiewniki. Możliwe, że szyb wentylacyjny jest drożny, ale jak każdy komin - jeżeli nie ma dopływu powietrza na dole, to nie zadziała. Ciepłe powietrze z mieszkania ma wylecieć kominem wentylacyjnym, ale żeby tak się stało, na to miejsce musi swobodnie dolecieć zimne powietrze.

Dziękuję za odpowiedź.
Podstawy nie podali dla montażu we wszystkich oknach, opierają się na ogólnopolskiej normie PN określającej wymianę powietrza innej dla łazienki i kuchni. I tak gdy mieszkanie jest jednoizbowe określane ogólnie jako garsoniera zwykle ma jedno okno i to jedno okna ma zapewnić żądaną wymianę powietrza więc jak żądać dla wszystkich okien w mieszkaniach wielopokojowych? Znam takie garsoniery z prawidłowo działającą wentylacją. Mam w kuchni zamontowany nawiewnik i to powinno wystarczyć do działania wentylacji przynajmniej w kuchni.

Głównie interesuje mnie informacja do kogo należy udrażnianie wentylacji czyli przetykanie wykraczające oczywiście poza utrzymaniem w czystości kratki wentylacyjnej. To nie jest spółdzielnia, spółdzielnie wykonują konserwacje a tu spotkałam się ze sprzeciwem a w ogóle jak zamieszkiwać w takim mieszkaniu? Idąc dalej magę zamontować elektryczny nawiew wytwarzający podciśnienie jednak czy jest to dozwolone? wtedy mogę w dużej części pozbawić wyższe piętra ciągu.
Nawiewnik z racji działania pogarsza akustykę okna i nie po to montuje się kosztowne okna wielokomorowe i to jest głównym powodem szukania innego rozwiązania.

Idąc dalej Administracja tego budynku powinna dysponować dokumentem który stwierdza stan techniczny w całym budynku wentylacji, czy jest sprawna czy tylko u mie zatkana-bez ciągu ale jak żądać wydania takiego dokumentu?
Jednym słowem Administracja budynku gdy ciąży na niej z mocy prawa udrażnianie powinna je wykonać bezwarunkowo (dla substancji ogólnej nieruchomości) i tego głównie dotyczy moje pytanie.

Ostatnia edycja:
Powrót