Adopcja syna z pierwszego małżeństwa

• Autor wątku Autor wątku Zuza33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zuza33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam,
mam jedenastoletniego syna z pierwszego małżeństwa (opieka przyznana mnie). W niedługim czasie zamierzamy się pobrać z przyjacielem Niemcem. Czy mój syn bedzie potrzebował specjalnej zgody biologicznego ojca na wyjazd do Niemiec (paszport już ma) Mój partner chciałby adoptować syna. Co w przypadkach, kiedy ojciec biologiczny nie zgodzi się na stały pobyt dziecka za granicą i adopcję? Czy mój syn będzie miał pełne prawa w Niemczech, nawet gdy nie dojdzie do adopcji? Dodam, że mąż praktycznie wcale nie interesuje się dzieckiem, poza regularnym wpłacaniem alimentów, natomiast syn bardzo chciałby żeby mój obecny partner był jego pełnoprawnym opiekunem. Choć przypuszczam, ze to niewiele zmienia postać rzeczy według polskiego prawa. Z góry dziękuję za odpowiedz.

Witam,

najlepszym rozwiązaniem byłoby pozbawienie praw rodzicielskich ojca dziecka, wtedy nie miałby on możliwości wpływania na miejsce zamieszkania dziecka, jak też Pani obecny partner nie miałby problemu z szybkim przysposobieniem dziecka.
Pełne prawa w Niemczech posiada, zapewne jedynie, obywatel Niemiec.

Pozdrawiam

Witam,
dziękuję serdecznie za odpowiedż.
Tylko, że z tego co się już dowiadywałam nie jest tak łatwo pozbawić praw rodzicielskich ojca. Musiałby on zrobić coś drastycznego żeby do tego doszło. A on po prostu się praktycznie nie interesuje dzieckiem i to wszystko.

Ja mam pytanie odnosnie adopcji.
Syn z pierwszego malzenstwa, ojciec pozbawiony wladzy rodzicielskiej. Wyszlam drugi raz za maz, za Niemca, ktory chce adoptowac malego. Poinformowano mnie ze potrzebna jest zgoda ojca biologicznego na adopcje.
1. Jak to ma wygladac?
2. Czy jest inna mozliwosc?
3. Czy mozna starac sie sadownie,np. tak jak o zgode o paszport?
4. Czy mozna wystapic o kuratora w przypadku gdy ojciec nie bedzie sie stawial na rozprawy?

Powrót