Adres internetowy a zastrzeżona nazwa

• Autor wątku Autor wątku Darth ZajceV
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Darth ZajceV

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Chciałbym założyć stronę internetową i dotyczyła by ona marki BMW. w adresie tej strony również znalazła by się nazwa marki (tj. BMW). Słyszałem ostatnio, że administrator jednej ze stron motoryzacyjnych traktujących o Ferrari musi zmienić adres gdyż ta firma wystąpiła, w sprawie użycia ich nazwy, na drogę prawną.

Na stronie BMW znalazłem taką informacje:

[cytat:2m6t4a41]Prawa autorskie
? Copyright BMW AG, Monachium, Niemcy. Wszelkie prawa zastrzeżone. Wszelkie materiały tekstowe, zdjęciowe, graficzne, dźwiękowe, filmowe oraz ich układ w serwisie BMW są prawnie chronione i stanowią własność intelektualną BMW. Kopiowanie dla celów komercyjnych, dystrybucja, modyfikacja oraz publikacja bez pisemnej zgody BMW są zabronione. Niektóre elementy zdjęciowe serwisu BMW są własnością podmiotów trzecich i chronione prawami autorskimi należącymi do tych podmiotów.

Znaki zastrzeżone
Jeśli nie stwierdzono inaczej, wszystkie znaki wykorzystane w serwisie BMW są zastrzeżone przez BMW, a w szczególności znaki marek, nazwy poszczególnych modeli, ich logotypy oraz inne znaki graficzne.[/cytat:2m6t4a41]

Wynikało by z tego, że mogę użyć nazwy marki w adresie strony pod warunkiem, ze nie będzie komercyjna. Taki jest też plan strony, tzn. pojawiły by sie na niej tylko reklamy narzucone przez sponsora serwera (na jego opłacenie), a sam nie pobierał bym żadnych korzyści materialnych ze stron.

Tu pojawia się pytanie czy mogę użyć takiego adresu, który zawierał by nazwę BMW?

PS. Jeśli by sie dało to wszelkie wyjaśnienia prosił bym razem z podstawą prawną.

To tak naprawdę sprawa BMW czy będą oni uwazali, że jego prawa zostały naruszone. Wątpie aby chciało im się zajmować czysto amatorskimi, hobbystycznymi stronami, oraz czy potraktują Pana strona jako komercyjny użytek.

Powrót