Adres reklamacji / zwrotu towaru inny, niż sprzedawcy

• Autor wątku Autor wątku Wygrywam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wygrywam

Witam.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu: mam sklep internetowy i chciałbym, aby zwrot produktów odbywał się na adres producenta, który produkuje dla mnie towar, aby uniknąć przekazywania mu tego towaru za każdym razem, kiedy dojdzie do reklamacji, itp. (dodatkowe koszty i czas).

Czy podanie w dokumentacji sklepu innego adresu, niż sprzedawcy jest możliwe? Jak to rozwiązać, żeby działać zgodnie z przepisami?

Dziękuję z góry za odpowiedź.

Znam te ustawę i zawarte w niej informacje dotyczące adresu reklamacji są nieprecyzyjne. Po to istnieje forum, żeby dopytać bardziej zorientowanych, skoro człowiek czuje się zagubiony w gąszczu przepisów, które pisane są przez prawników i dla prawników. Dziękuję za taką "pomoc".

Ustawa mówi w Art. 12. ust. 1. pkt 3 jedynie o obowiązku podania adresu, pod którym konsument może składać reklamacje, jeżeli jest inny, niż adres, o którym mowa w pkt 3.

Dla mnie to jest nieprecyzyjne sformułowanie. Uważam, że może rodzić nieporozumienia, kiedy jakiś "pomysłowy" prawnik uzna, że wprowadza się klienta w błąd, bo skoro prowadzę działalność pod jednym adresem, to dlaczego reklamacje klient ma składać na inny?

Być może szukam dziury w całym, ale życie nauczyło mnie, że warto być dobrze poinformowanym.

Fakt, sformułowanie jest rzeczywiście precyzyjne, jednak mi chodzi o przesyłanie reklamowanego produktu na adres innej firmy, niż sprzedającej i to może budzić czyjeś wątpliwości. Rozumiem, że ustawa opisuje ten wariant, jakkolwiek szukam informacji, które by szerzej opisywały taki rodzaj prowadzenia działalności, czyli w kooperacji z producentem.

Wygrywam napisał:
jednak mi chodzi o przesyłanie reklamowanego produktu na adres innej firmy, niż sprzedającej
Ty decydujesz, na jaki adres i dane mają być przesyłane reklamacje. I Ty ponosisz wszystkie tego konsekwencje.

Ja to wszystko rozumiem, ale szukam bardziej szczegółowych informacji dotyczących procesu reklamacyjnego w przypadku kooperacji sprzedawcy z producentem.

Dziękuję za odpowiedzi.

Ale jakich?
Możliwości reklamacji masz dwie: gwarancja i rękojmia.
Za rękojmię odpowiadasz ty jako sprzedawca, zaś za gwarancję gwarant, wskazany przez producenta / importera / dystrybutora.

Niezależnie czy sprawa dotyczy sprzedaży B2C czy B2B, możliwości są te same (jednakże przy sprzedaży B2B można dodatkowo wyłączyć rękojmię).

OK, w takim razie poczytam o rękojmi, ponieważ nie udzielam gwarancji. Dziękuję.

Powrót