T
TajemniczyAlladyn88
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam, mam sprawe w sądzie o ograniczenie praw rodzicielskich Napisałem do sądu w sprawie adwokata z urzędu i uzasadniłem, że jest to istotna sprawa, ponieważ może to wpłynąć na całe życie moje i dziecka. Sąd oczywiście nie przyznał mi adwokata z urzędu i zamierzam złożyć kwit o uzasadnienie wyroku, jednak problem polega na tym, że jestem po 30stce i w tej chwili nie pracuje od dłuższego czasu i dostałem po operacji częściową niezdolność do pracy( będę walczyć o całkowitą na okres tam niecałych 2 lat), ponieważ nie przysługuje mi renta. Mieszkam z rodzicami i do wniosku o adwokata z urzędu wpisałem też rodziców ( matka ciężko chora również), jednak zarobki ojca netto to kilkanaście tysięcy i prawdopodobnie sąd dlatego mi odrzucił ten wniosek. Kontaktowałem się adwokatem i powiedział, że jeśli chodzi o to co się pisze w oświadczeniu majątkowym do wniosku o adwokata z urzędu to można pisać co się chce. W sensie, że mogłem napisać iż prowadzę sam gospodarstwo domowe, ale gorzej będzie jeśli sąd mnie prześwietli i zacznie zadawać pytania...za co się żywię, gdzie mieszkam i za co jem i za co spłacam kredyt czy alimenty dla dziecka to będę musiał racjonalnie wytłumaczyć, bo praca na czarno to żaden argument, że gdzieś dorobie czy coś..i jesli powiem, że rodzice dają mi dach nad głową, jedzenie itd to wyjdzie, że jesteśmy wspólnym gospodarstwem. Podobno na moją niekorzyść jest to, że pracy nie mam od dłuższego czasu, bo gdybym nie miał od niedawna to łatwiej by było mi od adwokata, bo by nie było wspólnego gospodarstwa czyli nie zachodzi przesłanka, że jest stale, ciągle i przez dłuższy czas utrzymywany przez rodziców. Wiem, że kwestia wspólnego gospodarstwa jest w prawie tak trochę ogólnikowo, ale podobno istotne są kwestie właśnie za co się utrzymuje i stałości. Tu się powołam na tą odpowiedż( link poniżej). Kwestia tego czy jeśli bym złożył jako jednoosobowe gospodarstwo to się czymś narażam ?, bo adwokat mi powiedział, że różnie to może być...często na podstawie oświadczenia majątkowego itd klepią adwokata z urzędu i nikt nie wnika w szczegóły. Wreszcie nie ma definicji konkretnej..i ewentualnie co napisać w zażaleniu, jeśli odpowiedzą mi w uzasadnieniu, że w gospodarstwie domowym jest zbyt dużo kasy.
. Nie ma ustawowej definicji prowadzenia wspólnego gospodarstwa rodzinnego, w orzecznictwie wskazuje się, że cechami charakterystycznymi dla prowadzenia wspólnego gospodarstwa domowego są np udział i wzajemna ścisła współpraca w załatwianiu codziennych spraw związanych z prowadzeniem domu. Zatem przez wspólne prowadzenie gospodarstwa domowego rozumie się nie tylko wspólne zamieszkiwanie określonych osób, ale związane z tym wspólne zaspokajanie potrzeb życiowych, w tym wzajemną ścisłą współpracę w załatwianiu codziennych spraw związanych z prowadzeniem domu, niezarobkowanie i pozostawanie w związku z tym na całkowitym lub częściowym utrzymaniu osoby, z którą się gospodarstwo domowe prowadzi, a wszystko to dodatkowo uzupełnione powinno być cechami stałości, które tego typu sytuację charakteryzują. Jeśli całkowicie jest Pan na utrzymaniu rodziców, kwestia prowadzenia wspólnego gospodarstwa jest nieoczywista. Moim zdaniem, jeśli nie ma Pan własnych dochodów, nadal prowadzą Państwo wspólne gospodarstwo.
[...]
. Nie ma ustawowej definicji prowadzenia wspólnego gospodarstwa rodzinnego, w orzecznictwie wskazuje się, że cechami charakterystycznymi dla prowadzenia wspólnego gospodarstwa domowego są np udział i wzajemna ścisła współpraca w załatwianiu codziennych spraw związanych z prowadzeniem domu. Zatem przez wspólne prowadzenie gospodarstwa domowego rozumie się nie tylko wspólne zamieszkiwanie określonych osób, ale związane z tym wspólne zaspokajanie potrzeb życiowych, w tym wzajemną ścisłą współpracę w załatwianiu codziennych spraw związanych z prowadzeniem domu, niezarobkowanie i pozostawanie w związku z tym na całkowitym lub częściowym utrzymaniu osoby, z którą się gospodarstwo domowe prowadzi, a wszystko to dodatkowo uzupełnione powinno być cechami stałości, które tego typu sytuację charakteryzują. Jeśli całkowicie jest Pan na utrzymaniu rodziców, kwestia prowadzenia wspólnego gospodarstwa jest nieoczywista. Moim zdaniem, jeśli nie ma Pan własnych dochodów, nadal prowadzą Państwo wspólne gospodarstwo.
[...]
Ostatnią edycję dokonał moderator: