adwokat z urzędu

• Autor wątku Autor wątku flexxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

flexxx

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam. Mam pytanie odnosnie przydzialu adwokata z urzedu.

W pazdzierniku mam stawic sie w ZK.

W listopadzie mam sprawe, ktora toczy sie juz jakis czas. Do tej pory nie mialem adwokata.

Czy od momentu kiedy znajde sie w zakladzie karnym adwokat z urzedu zostanie mi przydzielony automatycznie czy rowniez musze pisac wniosek ?

Jezeli mam napisac wniosek to czy uzasadnieniem bedzie to iz znajduje sie w ZK i nie mam mozliwosci zebrania pieniedzy na adwokata ?

Czy musze w takim przypadku dodawac zalaczniki o stanie mojego majatku ? Zaswiadczenia ?

Z gory dziekuje za pomoc.

samo przebywanie w AŚ lub ZK nie upoważnia do adwokata z urzędu..- vide nie wymieniając z nazwiska osoby ze świecznika polityki, biznesu itp.

art.78 i 81 kpk.
Na tej podstawie można starać się o adwokata z urzędu.

Art. 80. Oskarżony musi mieć obrońcę w postępowaniu przed sądem okręgowym jako sądem pierwszej instancji, jeżeli zarzucono mu zbrodnię lub jest pozbawiony wolności. W takim wypadku udział obrońcy w rozprawie głównej jest obowiązkowy, a w rozprawie apelacyjnej i kasacyjnej, jeżeli prezes sądu lub sąd uzna to za konieczne.

jak mam rozumiec ten artykul ? co jesli bede pozbawiony wolnosci, a nie wezme adwokata z wyboru. dostane, a nastepnie uznaja czy mam za niego zaplacic ? czy mam pisac wniosek i zebrac zaswiadczenia o tym, ze nie mam zadnych swoich pieniedzy ?

prosze o wyjasnienie moich watpliwosci.

[cytat="flexxx"]
jak mam rozumiec ten artykul ? co jesli bede pozbawiony wolnosci, a nie wezme adwokata z wyboru. dostane, a nastepnie uznaja czy mam za niego zaplacic ? czy mam pisac wniosek i zebrac zaswiadczenia o tym, ze nie mam zadnych swoich pieniedzy ?
prosze o wyjasnienie moich watpliwosci.[/cytat]

Proszę przeczytać uważnie całość artykułu a nie tylko dwa słowa.
W treści artykułu podane jest dokładnie kiedy oskarżony musi mieć adwokata z urzędu. W cytowanym przez Pana artykule muszą być spełnione jednocześnie warunki:
a) sądem pierwszej instancji jest sąd okręgowy
b) oskarżonemu zarzucono zbrodnię i / lub jest pozbawiony wolności

W swoich postach stwierdził Pan, że sprawa trwa już od jakiegoś czasu i dotychczas nie ma Pan adwokata. Skoro tak, to w stosunku do Pana najwyrażniej nie zachodzą przesłanki określone w w/w artykule.

Powrót