Adwokat z urzędu

• Autor wątku Autor wątku meg-ann
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meg-ann

Stały bywalec
Odpowiedzi
465
Witam,
mamy sprawę o zniesienie współwłasności /dość skomplikowana/, już trwa kilka lat. Od początku był adwokat "płatny" ale nie interesował się sprawą i został zwolniony.
Chcemy wziąć adwokata z urzędu bo obecnie nas na płatnego już nie stać :( /ja mam możliwość/ tylko pytanie, czy taki adwokat interesuje się sprawą, którą prowadzi z urzędu ?

Sytuacja teraz jest taka, ze po 6 latach okazało się iż podział nie jest możliwy bo jest sprzeczny z u.g.n - wnioskodawca ma adwokata. Nie wiem jak sąd do tego podejdzie, wiec dobrze by było mieć kogoś, kto wie co powiedzieć w tej sytuacji na rozprawie...

Ktoś ma może doświadczenia z takim adwokatem z urzędu ?

meg-ann napisał:
Chcemy wziąć adwokata z urzędu bo obecnie nas na płatnego już nie stać /ja mam możliwość/ tylko pytanie, czy taki adwokat interesuje się sprawą, którą prowadzi z urzędu ?
Z reguły niestety nie ze względu na to, że jest bardzo źle opłacany.

adante napisał:
Z reguły niestety nie ze względu na to, że jest bardzo źle opłacany.

Z reguły TAK. Opłacany jest różnie, albowiem rozporządzenie określa stawki. Jak się nie będzie interesował (cokolwiek przez to rozumiecie) to sąd może wytknąć to w uzasadnieniu orzeczenia albo nawet odmówić przyznania wynagrodzenia, co jest prostą drogą do dyscyplinarki.

Z urzędu też się trzeba przykładać, a jeśli sprawa jest o podział majątku, to wynagrodzenie będzie całkiem przyzwoite, więc się z tego względu też pewnie przyłoży.

Dziękuję :)

Czy poza wnioskiem o przyznanie adwokata i zaświadczeniem z UP poświadczającym bezrobocie od 2009 r muszę coś jeszcze dołączyć ?

Powrót