Adwokat z urzędu.

• Autor wątku Autor wątku Kris1847
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kris1847

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Chciałbym się dowiedzieć czy należy mi się adwokat z urzędu do sprawy rozwodowej. Żona wniosła pozew i ona jest zwolniona bo nie pracuje. Ja natomiast mam rentę po zmarłej babci (ponad 900 zł) która mnie wychowywała w rodzinie zastępczej. Będę ją mieć jeszcze przez 2 lata do 25 roku życia (mam 23 lata) ponieważ jeszcze się uczę. Dorabiam sobie jeszcze na umowę/zlecenie a dochód z tego mam 300 zł miesięcznie. Chcę się starać o rozwód z orzeczeniem jej winy (bezustanne zdrady). Muszę mieć adwokata bo w pozwie każde słowo jest kłamstwem. Bardzo proszę o poradę.
Pozdrawiam.

Agnieszka3M napisał:
złóż wniosek to się dowiesz

Nie ma czasu na składanie wniosku bo dzisiaj dostałem wezwanie na sprawę za 2 tygodnie. Miałam nadzieję, że ktoś udzieli mi jakiejś konkretniejszej odpowiedzi :(

Kris1847 napisał:
Nie ma czasu na składanie wniosku
Bez złożenia wniosku o przyznanie pełnomocnika z urzędu, adwokat nie zostanie przyznany.
***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeden Grzeszczyk napisał:
To zgodne z regulaminem forum?

Oczywiście, że nie. Ban jest zapewne w drodze ;-)

Kris1847 napisał:
Nie ma czasu na składanie wniosku bo dzisiaj dostałem wezwanie na sprawę za 2 tygodnie.

Co to znaczy, że nie masz czasu? A jak chcesz inaczej uzyskać pełnomocnika z urzędu, jeśli nie przez złożenie wniosku?

Kris1847 napisał:
Chciałbym się dowiedzieć
Kris1847 napisał:
Żona wniosła pozew
Kris1847 napisał:
Miałam nadzieję

To jak w końcu jest? I jakiej konkretniejszej odpowiedzi oczekujesz? Nie ma żadnych progów kwotowych, od których przysługuje pełnomocnik z urzędu - to ocenia zawsze w konkretnej sprawie sąd (dodatkowo czynnik finansowy nie jest jedynym decydującym o przyznaniu pomocy).

Powrót