Agencja Pracy a urlop

• Autor wątku Autor wątku matimax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matimax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam! Przyjechałem do WB na wakacje dorobić sobie na studia. Podjąłem pracę w pewnej firmie poprzez agencje pracy Staffline. Prace podjąłem od 1 sierpnia tego roku i od tego czasu pracuję każdego dnia (pon-pt) bez przerwy(1 dzień holiday, święto- wolne od pracy). W przyszłym tygodniu zjeżdzam do Polski. Byłem w biurze zapytać się ile urlopu mi się należy (każdy dzieńto 8h, w tym pół godziny bezpłatnego break'a, czyli 7,5h pracy. razem wychodzi 40 dni(licząc do piątku włącznie) po 7,5h = 300godzin pracy.). Pracownik poinformował mnie, że należy mi się dwa dni urlopu.. Wydaje mi się, że za przepracowanie prawie całych dwóch miesięcy bez dwóch dni, należy mi się trochę więcej (bo jak się domyślam, overtime i soboty, na które zapisywałem się sam nie mają żadnego znaczenia). Jak to jest z tym urlopem? Wyczytałem, że pracując cały rok należy się 28dni urlopu, idąc tą myślą, powinienem mieć ok 4-4,5 dnia wolnego od racy, a nie 2. czy pracując dla agencji mam takie same prawa urlopowe jak normalnie zatrudniona osoba?

Powrót