Agent ubezpieczeniowi nie zrobił błąd

• Autor wątku Autor wątku DJK13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DJK13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
EDIT: widzę, że z powodu nerwów w tytule zrobiłem błąd (zostało "nie"), przepraszam

Dzień dobry

Mam samochód w leasingu i korzystamy z ubezpieczenia przez Agenta, który w poprzednich dwóch latach (2022 i 2023) zgłaszał nowe ubezpieczenia do leasingu, zgodnie z ustaleniami, że to będzie robić.
Niestety przy ostatnim ubezpieczeniu (2024) tego nie zrobiła i w listopadzie 2024, bank naliczył swoja polisę (w drugiej połowie listopada 2024), a niestety zorientowaliśmy się o tym na początku stycznia (2025) ale zrobiła się spora niedopłata i zaległości w płatnościach. Jasne biorę to na klatę, że w grudniu przez zawirowania zdrowotne i okres Świąt, temat mi umknął.
Z mojej strony zostało zrobione wszystko tak jak należy. Opłaty leasingowe zawsze były przed czasem (od kiedy mam leasing, tj. października 2021 i zaznaczę, że na wtedy na początku miałem ubezpieczenie od dealera samochodowego).
Proszę o informację co mogę w tej sytuacji zrobić? Bo widzę, że ten agent ubezpieczeniowy niestety nie jest zbytnio ogarnięty, a ja nie zamierzam pokrywać kosztów pomyłki, która jest wynikiem nie mojego niedopatrzenia.
Dziękuje z góry za pomoc

Ostatnia edycja:
Dziwię się, że to robił - bo to nie należy do jego obowiązków, a twoich.
Robił to grzecznościowo i po tej wpadce to już nawet 80 letniemu dziadkowi nie pomoże.

Z mojej strony zostało zrobione wszystko tak jak należy.

Umowa leasingu, którą przeczytałeś przed podpisaniem i znasz jej treść wskazuje, że agent ubezpieczeniowy ma informować o zawartym ubezpieczeniu? Daj cytat tego z umowy.

Nie twierdzę, że nie ma winy agenta - zawarliście jakąś ustną umowę, ale... powodzenia w sądzie.

Oczywiście, nie należy do jego obowiązku, aczkolwiek skoro sam mówił, że będzie to robił, po czym zapomniał. Ciężko było mi jakkolwiek inaczej zadziałać. Jakbym miał klarowną informację od początku, że mam to robić - zero problemu, daje znać bankowi.

Niestety, zakup polisy u pośrednika w przypadku leasingu zrzuca część obowiązków na użytkownika pojazdu (nie postronnego agenta). Tutaj te obowiązki nie zostały dopatrzone. Pozostaje cieszyć się że pojazd zostal w ogóle ubezpieczony przez leasingodawcę i nie zostały naliczone kary za brak obowiązkowego ubezpieczenia OC.

Powrót