agresywny pies sąsiada przechodzi na moją posesję

• Autor wątku Autor wątku magbecz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magbecz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Sąsiad posiada trzy psy rasy owczarek kaukaski - wolno biegające po jego posesji. Niestety już dwa razy pies przedostał się wspinając po ogrodzeniu na nasza działkę. Zgłaszałam ten fakt dwukrotnie policji. Nawet sprawa znalazła się w sądzie. Sąsiadka przyznała się do nieprawidłowości w opiece nad pupilami, przyjęła niską karę pieniężną i to wszystko. Małe kary, mandaty jakie mogą otrzymać po kolejnym przedostaniu się zwierząt do nas są niewspółmierne do tego, że my możemy zostać zaatakowani, pogryzieni...., mam dwie małe córeczki i boję się wypuszczać je z domu. Chciałabym zadziałać jak najszybciej aby NIE BYŁO ZA PÓŹNO. Mogę założyć sprawę cywilną, zgłosić do prokuratury ale to będzie trwało a pies może znowu się u nas pojawić. Proszę o sugestię CO POWINNAM ZROBIĆ. Z góry dziękuję za pomoc. Magda

Najprostszym rozwiazaniem jest postawienie ogrodzenia ktorego psy nie pokonaja na swojej dzialce. Ale mozesz tez dalej zglaszac na policje i do sm, i liczyc na to, ze sad skorzysta z art 38 kw.

Nie jest to prosta sprawa, ponieważ psy wspinają się po "gratach" ustawionych pod ogrodzeniem sąsiada po jego stronie, rzecz jasna. Przepraszam za może głupie pytanie, co oznacza kw?, poczytam art 38, chętnie tylko co oznacza kw...

kw - kodeks wykroczeń.
A co do ogrodzenia: zwieńczenie z drutu kolczastego lekko wychylone na zewnątrz czyni cuda.

firondel napisał:
kw - kodeks wykroczeń.
A co do ogrodzenia: zwieńczenie z drutu kolczastego lekko wychylone na zewnątrz czyni cuda.

Dokładnie idealnie ujęte.

Wzywaj policję, straż miejską za każdym razem, gdy tylko zobaczysz, że psy biegają luzem po posesji sąsiada - skoro posesja nie jest odpowiednio zabezpieczona, by uniemożliwić psom wydostanie się, to już w tym momencie zostaje popełnione wykroczenie.

Nagrywaj pieski kamerą albo aparatem cyfrowym, na wypadek gdyby sąsiad wszystkiego się wyparł.

Sprawdź w miejscowym regulaminie utrzymania czystości i porządku, czy taka ilość psów nie jest uznana za hodowlę.
Oraz czy na hodowlę psów rasy uznanej za agresywną nie jest wymaganie u Was zezwolenie.

Poinformuj, że wobec przechodzenia psów poza posesję, muszą posiadać kaganiec w czasie wypuszczania.

Powrót