Akceptacja stanu prawnego - czy taki zapis jest dozwolony

• Autor wątku Autor wątku binart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

binart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Zamierzałem kupić jako konsument używane auto od dealera Toyoty. Wpłaciłem zadatek i poprosiłem o wysłanie faktury na maila, gdzie miałem otrzymać też nr konta bankowego do przelewu (gdyż nie dysponowałem odpowiednią kwotą i miałem zapłacić w ciągu kilku dni). Po otrzymaniu kopii faktury na maila okazało się że są na niej zapisy, o których wcześniej sprzedawca mnie nie poinformował. Zapisy które mnie zaniepokoiły brzmią następująco:
1. "Nabywca oświadcza że zapoznał się ze stanem prawnym i technicznym kupowanego samochodu, który niniejszym akceptuje. Nabywca nie wnosi do tego stanu żadnych zastrzeżeń"

Czy zapis akceptacji bez zastrzeżeń stanu prawnego jest dozwolony?

Dodam że sprzedawca nie zgodził się na żadne modyfikacje tego zapisu ani na oświadczenie z jego strony, że pojazd będący przedmiotem umowy jest wolny od wad prawnych.
Przecież sprzedawca może sprzedać auto w tym samym dniu kilku osobom.
Nie jestem w stanie tego sprawdzić a tym bardziej zaakceptować stanu prawnego jaki by on nie był.
To sprzedawca powinien oświadczyć, że pojazd stanowi jego wyłączną własność, jest wolny od wad prawnych oraz praw osób trzecich, że nie toczy się żadne postępowanie, że nie stanowi on przedmiotu zabezpieczenia. Dopiero taki stan prawny mogę zaakceptować.

2. Drugi zapis: "Sprzedający i Nabywca potwierdzają iż w dniu wystawienia faktury na Nabywcę przechodzą ryzyka i korzyści związane z samochodem. .... Nabywca uzyskuje prawo ... odbioru samochodu lub pozostawienia na swoje ryzyko w siedzibie Sprzedającego. "
Kto odpowiada za samochód, który nie został jeszcze odebrany?

Ostatnia edycja:
Powrót