Akcyza samochód osobowy

• Autor wątku Autor wątku cupra23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cupra23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Chciałem kupić auto od firmy leasingowej . Auto zostało w 2016 roku ściągnięte przez brokera jako nowe , zarejestrowane w Polsce przez niego ( nie było rejestracji za granicą) i po 2-och tygodnia sprzedane do dużej firmy leasingowej. Jak sprawdzam opłacenie akcyzy to jest informacja o braku. Czy kupując takie auto ewentualna zapłata akcyzy( jak ktoś się kiedyś dopatrzy) będzie spoczywać na mnie ? Jeżeli tak to od jakiej wartości : od bieżącej czy od tej z 2016 roku?

Jezeli pojazd posiada polski dowod rejestracyjny to o akcyzie zapomnij. Nawet jak z tym sie polapia to nie bedzie to twoj problem.

Co masz na myśli ? Tak, auto jest od 2016 zarejestrowane w Polsce . Jednak jest znacznej wartości i trochę mam obawy ( na dzisiaj kosztuje 340 tys pln) ...

Za akcyze odpowiedzialny jest podmiot ktory wprowadzil towar do Polski. Ty juz przejmujesz zarejestrowany pojazd wiec nie masz sie co martwic.

No Ok ale jest ryzyko ze mogą zabezpieczyć auto do momentu ściągnięcia akcyzy ? Ta firma która ściągała już nie jest aktywna ...

Powrót