Akcyza w śmietniku = zniewaga godła?

• Autor wątku Autor wątku Wassup997
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wassup997

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Naszło mnie zupełnie spontanicznie... otóż godło naszego państwa jest chyba jakimś chronionym prawnie symbolem, gdybym podarł to wiszące w urzędzie to beknąłbym za jego znieważenie. Być może z tego (między innymi) powodu jest używane tak oszczędnie, aby zachowało się na przedmiotach traktowanych uroczyście i raczej szacownie. Jak pieniądze chociażby.

Tymczasem znak akcyzy, umieszczany na wyrobach tytoniowych i alkoholowych, jest, po opróżnieniu opakowań z nimi, wyrzucany wraz z tymi opakowaniami do śmietników, rwany, palony w piecu... - i tak dalej.

Czy nie jest to (lub: nie powinno być) jakoś usankcjonowane prawnie?

:cool: :D

Zgodnie z art. 28*Konstytucji RP*Godłem Rzeczypospolitej Polskiej jest wizerunek orła białego w koronie w czerwonym polu.

Wassup997 napisał:
Czy nie jest to (lub: nie powinno być) jakoś usankcjonowane prawnie?
Tak. Dlatego zabronione jest na przykład noszenie portfela z gotówką w tylnej kieszeni spodni. Jeżeli w portfelu nosisz tylko karty, to możesz.

Ripper napisał:
Tak. Dlatego zabronione jest na przykład noszenie portfela z gotówką w tylnej kieszeni spodni.

A w przedniej jak mi się uda upchnąć portfel to mogę nosić? :D :) a co do akcyzy to należało by tak otwierać butelkę lub paczkę papierosów aby nienaruszyc jej struktury.

Powrót