Akt darowizny,spadek a spokrewnienie.Proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku artizian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artizian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie..
Mam do Państwa kilka pytań.Sprawa jest następująca.Pewna starsza osoba,nie spokrewniona ze mną zupełnie,nie mająca dzieci,wnuków ani żadnej rodziny chce mi przepisać,zapisać, oddać po swojej śmierci swoje mieszkanie.Dodam,że mieszkanie na razie jest mieszkaniem komunalnym,ale osoba ta chce je wykupić i wtedy mi je przepisać.Moje pytanie są następujące.Od czego zacząć po wykupieniu mieszkania?Czy lepiej byłoby gdyby ta osoba przepisała mi mieszkanie w akcie darowizny,czy może lepiej testamentu?Czy w ogóle jest możliwe takie przepisanie mieszkania,jeśli nie jestem tam zameldowany i znam tą osobę od nie długiego czasu.Bardzo proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.

Jeżeli mieszkanie ma być przekazane dopiero po śmierci (przyszłej) właścicielki to może to nastąpić wyłącznie w drodze rozrządzenia testamentowego. Zarówno w przypadku nabycia tego mieszkania bądź to w drodze dziedziczenia, bądź to w drodze darowizny (przekazania Panu mieszkania jeszcze za życia tej starszej osoby) będzie Pan musiał odprowadzić taki sam podatek, więc w tym aspekcie forma jest bez znaczenia.
Nie musi się Pan obawiać o ewentualne roszczenia z tytułu zachowku, gdyż osób uprawnionych do zachowku brak.

Rozumiem,że nie będzie żadnych problemów z powodu tego,że nie jestem tam zameldowany,że mieszkanie zostanie wykupione a od razu po tym przepisane na mnie...Niema jakiegoś minimum czasowego po którym można to zrobić...

Dziękuję bardzo za pomoc.
Pozdrawiam.

Meldunek nie ma znaczenia.
Co do "minimum czasowego" to pewne ograniczenie istnieje. Jeżeli nastąpi zbycie tego lokalu w ciągu 5 lat od jego wykupu to właściwy organ może zażądać zwrotu ewentualnie udzielonej bonifikaty przy wykupie tego mieszkania komunalnego. Zbyciem lokalu będzie jego przekazanie w formie umowy darowizny bądź umowy dożywocia. Taki obowiązek nie powstanie w przypadku odziedziczenia tego mieszkania przez Pana.

Rozumiem.Ile może wynosić taka udzielona mi bonifikata,od czego zależy jej wielkość.Dodam,że jest to niespełna 30 metrowe mieszkanie bez żadnych wygód,więc koszt wykupu będzie niewielki.Mam do Pana jeszcze jedno pytanie.Co jest lepsze,przekazanie mi tego mieszkania w formie darowizny,czy spisanie testamentu?Jakie są plusy i minusy tych opcji?

Jeszcze raz bardzo Panu dziękuje za odpowiedzi na moje pytania.

Bonifikata nie zostanie udzielona Panu, lecz osobie dokonującej wykupu (czyli tej starszej osobie). Zasady udzielania bonifikaty nie są odgórnie ustalone i zależą od różnych czynników jak np. wielkość lokalu czy jego stan.
Co do formy przekazania Panu tego lokalu to o wadach i zaletach wspomniałem w poprzednich postach.

Szanowny "wł".
Właśnie przeczytałem ogólną informacje dotyczącą zasad sprzedaży lokali w moim mieście.Z tą bonifikatą jest dokładnie tak jak Pan to opisał.W uwagach,na końcu napisane jest:
"Jeżeli nabywca lokalu mieszkalnego dokona zbycia lokalu przed upływem 5 lat od dnia jego zakupu zobowiązany będzie do zwrotu kwoty równej udzielonej bonifikaty po jej waloryzacji.Zbycie nie dotyczy osób bliskich.Utrzymanie okresu 5 - letniego obowiązuje także osoby obdarowane"
Analizując to wszystko o czym Pan pisał doszedłem do wniosku,że najlepszym rozwiązaniem będzie przepisanie tego mieszkania w testamencie,wtedy uniknie się zwracania pieniędzy za udzieloną bonifikatę(w tym przypadku-85%)
Ogólnie wszystko rozumie, naprawdę bardzo mi Pan pomógł,ale chciałbym jeszcze zapytać o tą bonifikatę.Na czym to mniej więcej polega?Czy dobrze rozumie, że jeśli załóżmy wartość rynkowa tego mieszkania to 100 tyś zł,to po otrzymaniu 85 % bonifikaty,wykupienie mieszkania kosztowałoby 15 tyś,a jeśli przed upływem 5 lat a dokładnie zaraz po wykupie ta osoba przekazała by mi je w formie aktu darowizny-to zobowiązana będzie do zwrotu kwoty równej udzielonej bonifikaty,czyli 85 tyś zł.Czy mniej więcej na tym to polega?

Bardzo serdecznie Panu dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Z poważaniem
art

artizian napisał:
Czy dobrze rozumie, że jeśli załóżmy wartość rynkowa tego mieszkania to 100 tyś zł,to po otrzymaniu 85 % bonifikaty,wykupienie mieszkania kosztowałoby 15 tyś,a jeśli przed upływem 5 lat a dokładnie zaraz po wykupie ta osoba przekazała by mi je w formie aktu darowizny-to zobowiązana będzie do zwrotu kwoty równej udzielonej bonifikaty,czyli 85 tyś zł.Czy mniej więcej na tym to polega?

Tak.

Przy czym proszę pamiętać, że Pan jako spadkobierca także będzie związany tym 5 letnim terminem. Czyli jeżeli ta starsza osoba np. umrze za 3 lata to Pan jeszcze przez 2 lata nie będzie mógł dokonać sprzedaży bez obowiązku zwrotu bonifikaty. Chyba, że wystąpią ustawowe przesłanki, które wyłączają zwrot bonifikaty (dotyczą one oczywiście także tej starszej osoby).

Art. 68 ust. 2a ustawy o gospodarce nieruchomościami
2a. Przepisu ust. 2 [mówiącego o obowiązku zwrotu bonifikaty] nie stosuje się w przypadku:
1) zbycia na rzecz osoby bliskiej, z zastrzeżeniem ust. 2b;
2) zbycia pomiędzy jednostkami samorządu terytorialnego;
3) zbycia pomiędzy jednostkami samorządu terytorialnego i Skarbem Państwa;
4) zamiany lokalu mieszkalnego na inny lokal mieszkalny albo nieruchomość
przeznaczoną lub wykorzystywaną na cele mieszkaniowe;
5) sprzedaży lokalu mieszkalnego, jeśli środki uzyskane z jego sprzedaży przeznaczone
zostaną w ciągu 12 miesięcy na nabycie innego lokalu mieszkalnego
albo nieruchomości przeznaczonej lub wykorzystanej na cele mieszkaniowe.

Bardzo Panu dziękuję za wszystkie informacje,naprawdę bardzo mi Pan pomógł.
Pozdrawiam.

Witam.Mam pytanie.Moja corka odziedziczyla 2 lata temu spadek po moim ojczymie,ktory w testamencie wydziedziczyl swoje dzieci (3).SAd przyznaj jej spadek czyli polowe mieszkania , w ktorym mieszkal z moja mama.Corka zaplacila podatek od spadku.W tym mieszkaniu mieszka nadal moja mama.Teraz po 2 latach okazalo sie ze prawo do spadku zadaja jego 6 wnukow.Zadaja od corki ok 100 tys zl Corka nie pracuje jest studentka.Mam pytanie. Czy prawnie jest ,ze wnuki maga tego zadac? Jaka szanse ma corka zeby tej sprawy nie przegrala.? Nie wie co teraz zrobic.Nie mamy tyle pieniedzy.
MARIOONA

Powrót