Akt notarialny

• Autor wątku Autor wątku Bartek8686
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartek8686

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam pytanie jakiś czas temu zawarłem umowę kupna sprzedaży nieruchomości od rodziców. Chodzi o działkę rolną w areale 50 arów klasy 3, nie uzbrojoną i nie objętą planem pod zabudowę mieszkalną. Dogadałem się z rodzicami że sprzedadzą mi ją za kwotę 4000 zł, przy czym działka jest wartości rynkowej w tym samym areale 15-20 tysięcy. Rodzice uparli się że nie wezmą ode mnie ceny rynkowej ze względu że jestem ich dzieckiem. W akcie jest zapis: "strony umowy określają wartość rynkową działki nr... na 14000 zł. Notariusz pouczyła o treści przepisów rozdziału 2 ustawy z dnia 12 stycznia 1991 roku o podatkach i opłatach lokalnych". Jak rozmawiałem z panią notariusz to podatek zapłaciłem od 14000 tysięcy zł, a nie 4000 zł. Czy w takim razie urząd może podważyć wartość danej nieruchomośći. Ale mam jeszcze jedno pytanie, kto może unieważnić akt notarialny?. czytałem że jest coś takiego jak pozorność że umowa kupna sprzedaży została zawarta pozornie aby nie robić darowizny a strony nie odebrały pięniedzy. Rodzice otrzymali określoną gotówkę więc nie rozumiem dlaczego ktoś ma unieważnić akt notarialny, tylko dlatego że nie wzieli ceny rynkowej od syna. Proszę o odpowiedz.Pozdrawiam

Tak mam. Czytałem że rodzeństwo może spróbować podważyć. Dziwi mnie ze wola rodziców w polskim prawie niema znaczenia. A jak w takim razie mam załatwić teraz sprawę, mam dogadać się z rodzeństwem jak to wygląda?

Powrót