Akt oskarżenia art 62ust 1 i 58ust 1

• Autor wątku Autor wątku sebwoz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebwoz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witem serdecznie,
Jestem 23. letnim studentem (obrona w najbliższym czasie), prężnie działam na rynku kultury, zarówno w Polsce jak i zagranicą. Udzielam się w różnego rodzaju "imprezach kulturalnych" - przez festiwale do wystaw i działalności harytatywnej. Pomagałem również założyć Młodzieżową Radę Miasta i Wojewódzką Radę Młodzieży w moim regionie. Nigdy wcześniej nie bylem karany. Założyłem stowarzyszenie, które organizuje czas wolny młodzieży. Generalnie moje CV jeśli chodzi o działalność społeczną zajmuje około 4 stron. Uczelnia zaproponowała mi pracę na stanowisku pracownika naukowego i pisanie doktoratu zaraz po obronie.

W Sierpniu, gdy wraz ze znajomymi świętowaliśmy narodziny mojej córki, kupiłem Marihuane od nieznanej mi osoby. Tego samego dnia wieczorem zostałem złapany z tą marihuaną przez policję (0,61 grama marihuany), przyznałem się odrazu do posiadania, bez niepotrzebnych problemów przy przeszukiwaniu.

Współpracowałem z Policją jak tylko mogłem, powiedziałem wszystko co wiem, podałem dokładny rysopis osoby, która mi sprzedała Marihuanę, przeglądałem zdjęcia podejrzanych - niestety bez większego sukcesu.

Przedstawiono mi zarzuty posiadania marihuany i częstowania jednego z w/w znajomych. Po rozmowie z prokuratorem dowiedziałem się, że grozi mi kara pozbawienia wolności na 1. rok w zawieszeniu na 2. lata oraz grzywna w wysokości 600zł.

Czy jest szansa na warunkowe umorzenie postepowania? Nie jestem narkomanem, chciałem spróbować i miałem pecha, nie zamierzam więcej tego powtarzać. Nigdy nie miałem problemów z prawem. Generalnie pobyt na tzw. "dołku" i kajdanki na rękach były dla mnie wystarczającą karą.

Wg mnie formalnie możliwe jest warunkowe umorzenie.
Dowiedział się Pan czy poddał karze?

Poddałem się karze. Rozprawę mam 5 grudnia.

Na wezwaniu napisane jest "Sąd Rejonowy XXX wzywa Pana do stawienia się w charakterze oskarżonego na rozprawę w postępowaniu uproszczonym...."

Dziękuję, za odpowiedź.

Wynika z tego, że sąd skierował sprawe na rozprawę a zrezygnował z posiedzenia w trybie 335 kpk.

Może Pan złożyć wniosek na rozprawie wskazując na zaistnienie przesłanek warunkowego umorzenia.
O tym tu:
http://forumprawne.org/o,27407.html

Czy taki wniosek składa się ustnie czy pisemnie w trakcie rozprawy?

Jeszcze raz dziękuję.

Ja stoję na stanowisku, że najlepiej mieć wszystko na piśmie. Czyli powiedzieć sądowi, że ma Pan pismo- wniosek o zastosowanie warunkowego umorzenia i powiedzieć, że wnosi Pan o warunkowe umorzenie postępowania. Poprosić o włączenie pisma do akt sprawy.

Zastrzegam, że Sad nie musi się przychylić do wniosku.

Proszę mi powiedzieć, bo zupełnie nie jestem zorientowany, czy taki wniosek składam na samym początku rozprawy czy po przesłuchaniu świadków?

Dziękuję

Ja bym ten wniosek podrzucił do Sądu jak najszybciej (jeszcze przed rozprawą) żeby sędzia mógł spokojnie go przemyśleć przed wejściem na salę rozpraw.

Niestety nie mam takiej możliwości, rozprawę mam w mieście oddalonym od miejsca stałego pobytu o jakieś 80km. Dlatego pytam, w którym momencie mogę złożyć ten wniosek.

Nie wiem jak wygląda taka rozprawa, kto najpierw jest przesłuchiwany, czy przysługuje mi prawo do jakiejś mowy.

W takim razie wniosek o warunkowe umorzenie postępowania złożyłbym na samym początku rozprawy, kiedy po sprawdzeniu obecności i tożsamości, Sąd zapyta czy są jakieś wnioski przed rozpoczeciem przewodu sądowego (czyli przed odczytaniejm aktu oskarżenia).

W wypadku gdyby ten moment jednak z jakichś powodów "umknął" to oczywiście wniosek o warunkowe umorzenie postępowania można złożyć także w tzw. ostatnim słowie - po przeprowadzeniu postępowania dowodowego i po usłyszeniu wniosków prokuratora co do treści wyroku.

Dziękuję bardzo za wszystkie rzeczeowe odpowiedzi i pomoc.

Sąd przyjął wniosek i rozpatrzył go na moją korzyść. Chciałbym jeszcze raz podziękować wszystkim za rzeczowe odpowiedzi.

Powrót