Akt Ostatniej Woli - jak przejąc otrzymany spadek - brak danych

• Autor wątku Autor wątku asia-p
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asia-p

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam

Bardzo proszę o poradę w mojej sprawie ...

W grudniu 2006 roku zmarła moja babcia .Został spisany Akt Ostatniej Woli przez urzędnika i Babcię ( świadkowie byli obecni )

Wg. tego dokumentu dziedziczę " wszystkie ziemie" których właścicielem była moja Babcia .
Nie znalazłam żadnych dokumentów potwierdzających własności gruntowe przez Babcię .
Wiem ze jest w posiadaniu kilku ziem rolnych ale nie mam aktów własności .
Płace juz za te ziemie od 2 lat podatek rolny ( napisałam do gminy podanie ze jestem spadkobiercą zmarłej i będę uiszczać opłatę za grunty .Mam na to dowody w postaci dokumentów że płaciłam i podań o zapłate przesłanych do mnie z Gminy )

Ziemie leżą w gminie Niepołomice pod Krakowem .Ja mieszkam w Wrocławiu .
Nie miałam możliwości pojechać do gminy Niepołomice i dowiedzieć się co to za ziemie , gdzie one sa położone itp .

Chciałabym wreszcie ruszyć sprawę przejęcia prawnie spadku po babci .
Nie wiem jak mam się za to zabrać :rolleyes:
Powstrzymuje mnie brak dokumentów nadających tytuł właściciela nie żyjącej juz babci :roll:

Czy wystarczy złożyć podanie do sądu o przejęcie spadku po babci z Aktem Ostatniej Woli , czy muszę posiadać dokumenty z gminy gdzie te ziemie są położone i jakie to są ziemie ( z numerami ksiąg wieczystych itp ) ?

bardzo proszę o pomoc w tej trudnej dla mnie sprawie :sad:

pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po babci jak najbardziej należy zlożyć, ale... Przydałoby się jednak wiedZieć co wchodzi w skład spadku, bo wtedy sąd może stwierdzić, czy w istocie nastąpiło w tym testamencie powołanie do spadku, czy też jest to zapis (większośc osób nie wie, że sformułowanie "zapisuje" to nie jest powołanie do spadku, a jedynie uczynienie zapisu..., jednak sąd może uznać, że jest wto w istocie powołanie do całości spadku, w sytuacji gdy stwierdzi, ze zapis taki wyczerpuje właściwie całość spadku, nie wiem jak jest u Ciebie). Według mnie, jeśli sędzia będzie skrupulatny, to nie stwierdzi nabycia spadku, w sytuacji gdy nie będzie miał dowodów na to, że zapisane ziemie stanowią własność babci i co oprócz tych ziem wchodzi do spadku. Oczywiście wniosek możesz złożyć, ale postępowanie się może ciągnąć, bo sądy nie .lubią same dochodzić co gdzie i kiedy (mimo że teoretycznie mają taki obowiązek).

Luki_attorney napisał:
czy w istocie nastąpiło w tym testamencie powołanie do spadku, czy też jest to zapis (większośc osób nie wie, że sformułowanie "zapisuje" to nie jest powołanie do spadku, a jedynie uczynienie zapisu..., jednak sąd może uznać, że jest wto w istocie powołanie do całości spadku, w sytuacji gdy stwierdzi, ze zapis taki wyczerpuje właściwie całość spadku, nie wiem jak jest u Ciebie)

sprawdziłam

w nagłówku widnieje napis " PROTOKÓŁ " spisania ostatniej woli .....

(...)Spadkobierca xxx nr. dowodu itp . przekazuje wszystkie grunty rolne położone xxx ( tutaj wymienione są zazwy wiosek gdzie te grunty sa położone ) swojej wnuczce xxx .

na dole podpis babci i podpisy świadków oraz osoby z urzedu ktora zajmuje się spisywaniem Aktów ostatniej woli
są znaczki skarbowe .

Jestem w posiadaniu zwykłej kartki z zeszytu (która wyjełam po smierci z dowodu osobistego mojej Babci ) gdzie widnieja numery ksiąg wieczystych tych ziem ( nazwy wiosek sie zgadzają ) i ich wielkość
Jest podany jakis numer rejestru ksiag wieczystych i sa wpisane daty .

to wszystko co mam :sad:

czyli teraz muszę :

- napisać prośbę do ksiąg wieczystych danej gminy aby mi zrobili wypisy gruntów własnościowych babci ?
- czy urząd ksiąg wieczystych mi takie coś wyda bez problemu ?
- złożyć te zaświadczenia z protokołem do sądu o przejęcie spadku ?

z góry dziekuje za pomoc
pozdrawiam

Z numerem księgi wieczystej idzie się do sądu, który prowadzi te księgi - wypełnia wniosek wpisując ów numer. I po jakimś czasie dostajesz wypis - są tam wszystkie niezbędne informacje.

Jeżeli nie ma aktu własności to tak. Dałączyć odpis z ksiąg.

fortunat napisał:
Z numerem księgi wieczystej idzie się do sądu, który prowadzi te księgi - wypełnia wniosek wpisując ów numer. I po jakimś czasie dostajesz wypis - są tam wszystkie niezbędne informacje.

Jeżeli nie ma aktu własności to tak. Dałączyć odpis z ksiąg.

dziekuje za wyjasnienie .

Czy taką procedurę musze dokonać osobiscie stawiając się w sądzie w gminie do której najeżą grunty z Aktu ostatniej woli ?
Czy moge np. taka sprawę załatwić droga listową :what:

Sprawę można załatwić listownie, ponieważ księgi wieczyste są jawne. Należy wysłać do Sądu Wieczystoksięgowego "wniosek o wydanie wypisów z ksiąg wieczystych nr... dotyczących własności gruntów rolnych położonych w gm.Niepołomice - nr działek ... (jeżeli Pani wie) w związku z tym, iż przed sadem w ... toczy sie sprawa spadkowa po zmarłej ..., której jestem spadkobiercą". Wniosek o odpis jest płatny, więc radziłabym najpierw zadzwonić do sądu prowadzącego księgi (informacje w internecie) i omówić szczegóły.
Jeszcze jedna sprawa: w przypadku dziedziczenia nieruchomosci sądem właściwym do stwierdzenia prawa do spadku jest sąd miejsca położenia nieruchomości.

natalie-s1959 napisał:
Jeszcze jedna sprawa: w przypadku dziedziczenia nieruchomosci sądem właściwym do stwierdzenia prawa do spadku jest sąd miejsca położenia nieruchomości.

czyli nie składam dokumentów o nabycie spadku we Wrocławiu ( mimo że babcia mieszkała we Wrocławiu ) tylko w Niepołomicach ?

dziękuje natalie-s za dokładne opisanie jak napisac to podanie do sadu :D

Ostatnia edycja:
moment moment...

Sąd spadku jest to sąd ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy - tam będzie wydane orzeczenie w sprawie stwierdzenia nabycia spadku. Nie wiem skąd ten pogląd o tym, że sądem spadku jest sąd położenia nieruchomości...

Art.*628.*KPC Do czynności w postępowaniu spadkowym, które należą do zakresu działania sądów, wyłącznie właściwy jest sąd ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy, a jeżeli jego miejsca zamieszkania w Polsce nie da się ustalić, sąd miejsca, w którym znajduje się majątek spadkowy lub jego część (sąd spadku). W braku powyższych podstaw sądem spadku jest sąd rejonowy dla m. st. Warszawy.

W sądzie wieczystoksięgowym są druki do wypełnienia o wydanie odpisu z księgi wieczystej. Najpierw musisz się zorientować który to jest sąd, który prowadzi księgę wieczystą, jeśli jest w systemie elektronicznym to teoretycznie można jej odpis pobrać w każdym sądzie wieczystoksięgowym. Jak napiszesz do sądu list, tak jak ci tutaj radzą, to będziesz czekała na odpis wieki... A jeśli pójdziesz osobiście (o ile księga jest już w syustemie informatycznym) to dostaniesz to od ręki. Koszt to 30 złotych odpis zwykły i 60 złotych zupełny. Ciebie raczej interesuje odpis zupełny.

Jak już bedzies zmiała odpisy ksiąg wieczystych to składasz wniosek do sądu rejonowego właściwego ze względu na ostatnie miejsce zamieszkania twojej babci o stwierdzenie nabycia spadku, dołączając testament (czyli ten protokół). Musisz podać we wniosku wszystkich spadkobierców wchodzących w grę, tych z testamentu i tych którzy by dziedziczyli gdyby testamentu nie było. Kosztuje to 50 zł.

Luki_attorney napisał:
moment moment...

Sąd spadku jest to sąd ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy - tam będzie wydane orzeczenie w sprawie stwierdzenia nabycia spadku. Nie wiem skąd ten pogląd o tym, że sądem spadku jest sąd położenia nieruchomości...

Art.*628.*KPC Do czynności w postępowaniu spadkowym, które należą do zakresu działania sądów, wyłącznie właściwy jest sąd ostatniego miejsca zamieszkania spadkodawcy, a jeżeli jego miejsca zamieszkania w Polsce nie da się ustalić, sąd miejsca, w którym znajduje się majątek spadkowy lub jego część (sąd spadku). W braku powyższych podstaw sądem spadku jest sąd rejonowy dla m. st. Warszawy.

W sądzie wieczystoksięgowym są druki do wypełnienia o wydanie odpisu z księgi wieczystej. Najpierw musisz się zorientować który to jest sąd, który prowadzi księgę wieczystą, jeśli jest w systemie elektronicznym to teoretycznie można jej odpis pobrać w każdym sądzie wieczystoksięgowym. Jak napiszesz do sądu list, tak jak ci tutaj radzą, to będziesz czekała na odpis wieki... A jeśli pójdziesz osobiście (o ile księga jest już w syustemie informatycznym) to dostaniesz to od ręki. Koszt to 30 złotych odpis zwykły i 60 złotych zupełny. Ciebie raczej interesuje odpis zupełny.

Jak już bedzies zmiała odpisy ksiąg wieczystych to składasz wniosek do sądu rejonowego właściwego ze względu na ostatnie miejsce zamieszkania twojej babci o stwierdzenie nabycia spadku, dołączając testament (czyli ten protokół). Musisz podać we wniosku wszystkich spadkobierców wchodzących w grę, tych z testamentu i tych którzy by dziedziczyli gdyby testamentu nie było. Kosztuje to 50 zł.

bardzo ale to bardzo dziekuję :brawo:

już wszystko wiem krok po kroku .
Dam znać jak sprawy wyglądają ;)

pozdrawiam

RE: Akt Ostatniej Woli - jak przejąc otrzymany spadek - brak danych WOLA BATORSKA

Luki_attorney napisał:
Najpierw musisz się zorientować który to jest sąd, który prowadzi księgę wieczystą, jeśli jest w systemie elektronicznym to teoretycznie można jej odpis pobrać w każdym sądzie wieczystoksięgowym.

Nie wiem jak ja mam wyszukać wlasnie TEN sąd ksiąg wieczystych :o
Logiczne wg. mnie jest to że sądem "TYCH" ksiąg wieczystych jest najbliżej położony sąd ksiąg wieczystych ...dobrze myslę ?

Wyszukałam w internecie ze najbliżej Woli Batorskiej ( miejsca gdzie są położone grunty ) jest Sąd ksiąg wieczystych w Niepołomicach na ul. Zamkowej 5 .
I teraz pytanie ...czy Oni mi mogą odmówić wydania ksiąg wieczystych gruntów które się znajdują w ich obszarze ?
Czy tych ksiag moze tam nie byc ??

Planuję wyprawę ;) pod koniec marca :D

W rejestrze gruntów w gminie mogą coś wiedzieć (jaka księga i gdzie). Można zadzownić tam do sądu wieczystoksięgowego i może będą mogli powiedzieć, jaki obszar mają we właściwości (właściwości sądów wieczystoksięgowych są inne niż zwykłych sądów).

Luki_attorney napisał:
W rejestrze gruntów w gminie mogą coś wiedzieć (jaka księga i gdzie). Można zadzownić tam do sądu wieczystoksięgowego i może będą mogli powiedzieć, jaki obszar mają we właściwości (właściwości sądów wieczystoksięgowych są inne niż zwykłych sądów).

dziekuję za pomoc

Powrót