Akt poświadczenia dziedziczenia i co dalej?

• Autor wątku Autor wątku etna32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

etna32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Dzień dobry, zmarł mój teść. Posiadał mieszkanie, samochód, garaż (dzierżawa wieczysta), pieniądze na koncie. W 2011 roku zrobił testament, w którym zapisane jest, że do spadku należą 3 osoby - jego dzieci. W 2019 roku przekazał w darowiźnie mieszkanie córce, o pozostałych składowych spadku nic nie wiemy.
Czy w takiej sytuacji możliwe jest uzyskanie zachowku przez mojego męża.
Radca prawny powiedział żeby wystąpić o akt poświadczenia dziedziczenia, a jak już go będziemy mieć to co dalej? Wniosek do sądu? ale o co? jak uzyskać akty urodzeń pozostałej dwójki - wiem, że dobrowolnie główna obdarowana nie da dostarczy takiego dokumentu.

Czy w takiej sytuacji możliwe jest uzyskanie zachowku przez mojego męża.
Tak. Zachowku albo jego wyrównania. Zależy jaki majątek po sobie zostawił i podlega dziedziczeniu.
Radca prawny powiedział żeby wystąpić o akt poświadczenia dziedziczenia, a jak już go będziemy mieć to co dalej?
Jak nie dostarczy swojego aktu urodzenia, to i dobrowolnie do notariusza pewnie nie pójdzie. Pozostaje więc droga sądowa i wniosek o stwierdzenie nabycia spadku. Kwity potrzebne do przeprowadzenia postępowania spadkowego uzyskasz w każdym USC, po wykazaniu interesu prawnego.
jak już go będziemy mieć to co dalej?
Ustalenie co wchodzi w skład spadku i dalej dział spadku. Na końcu wysuwasz roszczenia do obdarowanej o wypłatę zachowku lub jego uzupełnienie. Może spełnić roszczenie dobrowolnie, a jak nie to pozostaje pozew cywilny.

Jeżeli Twój mąż jest jednym z trójki dzieci teścia to należy mu się udział w spadku a nie zachowek.

Odpisy aktów stanu cywilnego (urodzenia, małżeństwa, zgonu) swojego rodzeństwa można uzyskiwać bez konieczności wykazywania interesu prawnego - Art. 45 ustawy Prawo o aktach stanu cywilnego.

Powrót