Akt własności jak się ma do spadku? Jak ustalić więcej informacji?

• Autor wątku Autor wątku wiemzenicniewiem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiemzenicniewiem

Użytkownik
Odpowiedzi
118
Witam, posiadam akt własności ziemi i opłacam za nią podatek. Akt otrzymałam od mojego dziadka, który otrzymał go w spadku. Niestety nie wiem ile jest osób, które mogą być również zoobligowane jako spadkobiercy. Jak mogę się dowiedzieć coś więcej na ten temat po akcie własności? Dokument jest dosyć stary i jego nr zaczyna się od PBG-ON......
A na decyzji w sprawie ustalenia podatku jest długi nr coś w stylu 2142.551132.1.2022
czy mogę coś sprawdzić przez te numery?
Z góry dziękuję za pomoc

Czy decyzja podatkowa jest na Ciebie czy na zmarlego ?
Ustal numer dzialki na podstawie geoportalu a potem na podstawie serwisow w internecie czy ma ksiege ?

Mozesz tez sprobowac udac sie do Starostwo Powiatowe - Ewidencja gruntow i budynkow i tam wziac wypis z ewidencji gruntow

Dziekuję za pomoc. Decyzja podatkowa jest na mnie. Nr działki ustalony ale wygląda na to że nie ma ksiąg wieczystych.

Jak mogę przenieść własność działki na siebie? Jakich dokumentów potrzebuje?

Mój tata nie załatwił formalności i tylko przekazał mi akt własności przed śmiercią. Czy teraz powinnam założyć księgę wieczystą?

Z tego co piszesz formalnie wlascicielem jest Twoj dziadek. Nalezaloby przeprowqadzic postepowanie spadkowe po dziadku i po ojcu oraz nabyc udzialy (kupic, darowizna) od pozostalych spadkobierciow.

Na poczatek sprawdz co jest w EGiB w Starostwie.

Numery ksiąg wieczystych zostały ukryte na podstawie decyzji DKN.5112.13.2020 z 24 sierpnia 2020 r. Prezesa UODO, która została zaskarżona do Naczelnego Sądu Administracyjnego w Warszawie.
Co zrobić w tym wypadku?
Z góry dziękuję za wszelkie informacje

Odwiedzic starostwo powiatowe - EGiB i probowac cos ustalic....

Wejsc w google i wyszukac serwisy trudniace sie przyporzadkowaniem numeru KW na podstawie numeru dzialki. Jak nie ma KW to jej nie znajda. Nie jest to darmowe.

Serwisy pokazują że brak KW do tej działki. A czy w starostwie powiedzą mi czy sa jeszcze inni właściciele tej działki? Czy to już przez sąd trzeba załatwiać i postępowanie spadkowe?

Powrót