"....choć przyznam że takie zastrzeżenie może być wpisane w księgi ołówkiem, jednak dotyczy one osób nieuprawnionych...."
Grzesiu, wybacz, ale bzdury piszesz :?
Walcowałam temat zastrzeżenia (czy można takie zastrzeżenie złożyć czy nie) już kilka lat temu ze sztabem prawników. Takiego zastrzeżenia nie można złożyć a już na pewno nic w akcie wpisać, tym bardziej ołówkiem !!! Prawo o aktach stanu cywilnego mówi wyraźnie co może się (jakie dane) i na podstawie jakich dokumentów w aktach znaleść, nie można sobie nic innego wpisywać, zaznaczać czy jak to zwał (a prawo żadnych zastrzeżeń nie przewiduje).
I tak
art. 83 ust. 1 Odpisy oraz zaświadczenia określone w art. 79 wydaje się na wniosek sądu lub innego organu państwowego, osoby, której stan cywilny został w akcie stwierdzony, jej wstępnego, zstępnego, rodzeństwa, małżonka lub przedstawiciela ustawowego.
ust. 2 odpisy aktów stanu cywilnego i zaświadczenia o dokonanych w księgach stanu cywilnego wpisach lub o ich braku mogą być również wydane na wniosek innych osób niż wymienione w ust. 1, jeżeli wykażą w tym interes prawny, oraz wniosek organizacji społecznej, jeżeli jest to uzasadnione celami statutowymi takiej organizacji i gdy przemawia za tym interes społeczny. Zaświadczenie o zaginięciu lub zniszczeniu księgi st. cywil. może być także wydane na wniosek innych zainteresowanych osób.
A teraz po ludzku:
samo prawo mówi komu wolno a komu nie wolno wydawać odpisów, i np. przyjdzie babka do USC i chciałaby złożyć zastrzeżenie żeby nie dac odpisu aktu powiedzmy małżonkowi. Kazdy kierownik powinien poinformowac taka Pania, że nie moze takiego zastrzezenia zlocyc i jak ten malzonek przyjdzie po odpis to go otrzyma! A dlaczego ? Bo ma do tego prawo. Jezeli ustawa daje mi prawo uzyskania aktu to nikt mi tego prawa nie moze zastrzec - czlowiek nie stoi ponad prawem.
Druga rzecz:
Grzesiu napisales, ze takie zastrzezenie ma dotyczyc osob nieuprawniuonych : ta sama sytuacja , samo prawo mowi kto jest uprawniony a kto nie,takie zastrzezenie jest kompletnie bez sensu bo to ustwa wskazuje krag osob uprawnionych - wszyscy inni nie sa uprawnieni. Urzednik USC sprawdza uprawnienie zglaszajacej sie osoby po akt z ustawa a nie z zadnym zastrzezeniem.
Ta Pani z USC powinna jeszcze raz omowic sprawe ze swoimi prawnikami.