Aktywnie w pracy a JDG najem

• Autor wątku Autor wątku marasisonlyone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marasisonlyone

Użytkownik
Odpowiedzi
61
Dzień dobry,

Mamy z żoną roczną córkę, do tej pory żona pracowała na etat ja mam przychód z najmu mieszkań około 5000 zł miesięcznie za co płaciłem ryczałt 8.5% za najem prywatny do tego prowadze niezarejestrowana działaność jednak po wprowadzeniu aktywny rodzic średnio nam się to już kalkuluje, Czy jeżeli otworze działalność gospodarczą jeszcze w styczniu i opłacę składki to dostaniemy zwrot za styczeń i czy taka forma działalności w ogóle się łapie do "aktywny zawodowo" ? Jestem także w trakcie załatwiania dokumentów na taxi ale to pewnie od marca. Rozumiem, że nie mogę skorzystać z ulgi na start tylko muszę wybrać mały ZUS żeby opłacić 30% składek?

"Jeśli rodzic prowadzący działalność gospodarczą korzysta z ulg i preferencji w opłacaniu składek do ZUS (z ulgi na start, z obniżonych składek w okresie 24 miesięcy prowadzonej działalności lub z ulgi mały ZUS Plus), przy których podstawa, od której opłacane są składki na ubezpieczenia emerytalne i rentowe wynosi 30% minimalnego wynagrodzenia za pracę, to w takim przypadku wymagany minimalny próg aktywności zawodowej, wynosi właśnie 30% minimalnego wynagrodzeni za pracę. Przy czym bez zmian pozostaje wymóg łącznej podstawy składek obydwojga rodziców na poziomie nie niższym niż 100% minimalnego wynagrodzenia za pracę"

Powrót