Akumulator

• Autor wątku Autor wątku halinka11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

halinka11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Kupiłam dzisiaj akumulator w sklepie na osiedlu okazało się że jest zły i chcę go wymienić na ten dobry i droższy czy istnieje taka możliwość Proszę o odpowiedź

Musisz zapytać sprzedawcę czy dopuszcza taką możliwość.

A jeśli się nie zgodzi to nic się nie da z tym zrobić

A co to znaczy, że ten jest zły? Nakrzyczał na kogoś?

no nie pasuje do mojego samochodu ma za mało mocy

Nie do końca się z tym zgodzę. Jeżeli nabyłaś ten akumulator w sklepie i przy jego wyborze pomagał sprzedawca to możesz się powołać na:

Art. 556. KC
Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę fizyczną lub prawną (rękojmia).

Art. 556 1.
§ 1. Wada fizyczna polega na niezgodności rzeczy sprzedanej z umową. W szczególności rzecz sprzedana jest niezgodna z umową, jeżeli:
1) nie ma właściwości, które rzecz tego rodzaju powinna mieć ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub prze-znaczenia;
2) nie ma właściwości, o których istnieniu sprzedawca zapewnił kupujące-go, w tym przedstawiając próbkę lub wzór;
3) nie nadaje się do celu, o którym kupujący poinformował sprzedawcę przy zawarciu umowy, a sprzedawca nie zgłosił zastrzeżenia co do takiego jej przeznaczenia;
4) została kupującemu wydana w stanie niezupełnym.

Zażądaj wymiany towaru na nowy zgodny z umową (czyli taki, który będzie spełniał Twoje wymagania) na podstawie (też KC):

Art. 560.
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wadę, kupujący może złożyć oświadczenie o obniżeniu ceny albo odstąpieniu od umowy, chyba że sprzedawca niezwłocznie i bez nadmiernych niedogodności dla kupującego wymieni rzecz wadliwą na wolną od wad albo wadę usunie.

Trochę to oczywiście naciągane i ciężkie do przeprowadzenia ale znając znajomość przepisów przez polskich sprzedawców samo rzucenie paragrafami powinno go skłonić do współpracy :)

Ostatnia edycja:
Powrót