akwarele ze zdjęć - a prawa dozdjęć???

• Autor wątku Autor wątku handal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

handal

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam
Szukam opinii na n/w temat.
Maluje na papierze akwarelowym obrazy, które w dużym stopniu są podobne do zdjęć, pocztówek. Podpisuje je swoim nazwiskiem. Obrazy, które maluję przedstawiają tylko i wyłącznie obiekty architektoniczne, głównie ratusze, zamki, arch. budowlaną starych budynków, zabytków.
Na zdjęciach, które są inspiracją występują oczywiście drzewa, osoby (nierozpoznawalne), czyli np.przechodnie na rynku, itp.
Przyznaję, że staram sie aby budynki były rozpoznawalne, taki jest cel, oczywiście jest inna kolorystyka, pomijam pewne szczegóły nieistotne dla mnie, lub dodam, więc można stwierdzić że w 90% struktura budynków jak i danego zdjęcia są podobne.

Czy naruszyłem prawa autorskie wykonawcy zdjęcia?, doczytałem się, że jesli są to zdjęcia architektoniczne to nie można mowic o prawach autorskich.

Proszę o opinię.

Witaj,

jeśli przenosisz wiernie zdjęcie na płótno, czyli zachowujesz punkt widzenia oraz elementy krajobrazu, położenie osób czy inne charakterystyczne dla danego zdjęcia elementy, jak np oświetlenie czy ostrość planów, to de facto dokonujesz opracowania utworu pierwotnego, jakim jest zdjęcie - Art.2. http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html. A w takim przypadku na korzystanie z twojej akwareli (np. jej sprzedaż...) należałoby posiadać zgodę autora utworu pierwotnego, czyli zdjęcia.

Ale, jeśli wykorzystujesz ze zdjęcia jedynie odniesienia architektoniczne (bryła budynku) oraz środowiskowe (roślinność, układ ulic, etc) to zasadniczo czy malowałabyś z natury, czy też ze zdjęcia, nie sposób byłoby tego rozróżnić. W takim przypadku myślę, że można by tu najwyżej mówić o inspiracji zdjęciem.

Powrót