Alcolock za granicą

• Autor wątku Autor wątku Miłosek 123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Miłosek 123

Czy orientuje się ktoś jak wygląda sprawa jeśli w Polsce mam wydane prawo jazdy z kodem 69 czyli mogę prowadzić auta wyposażone w alcolock, a będę poruszał się innym autem w Niemczech bez owej blokady, czy w Niemczech istnieje podobny przepis? Nigdzie nie mogę się tego doszukać. POZDRAWIAM

Jeszcze jedno pytanie. Jak traktowany byłby człowiek który posiadał by prawo jazdy z kodem 69 i został by złapany w Pl autem bez alcolock?

Miłosek 123 napisał:
Jak traktowany byłby człowiek który posiadał by prawo jazdy z kodem 69 i został by złapany w Pl autem bez alcolock?
Jest to wtedy przestepstwo z art. 244 kk czyli niestosowanie sie do orzeczonego zakazu prowadzenia pojazdow

Ostatnia edycja:
biezanow_123 napisał:
Jest to wtedy przestepstwo z art. 244 kk czyli niestosowanie sie do orzeczonego zakazu prowadzenia pojazdow

Więc czy mogą być za takowe wykroczenie cofniete uprawnienia?

Nie. To nie wykroczenie a przestepstwo i grozi za nie do 3 lat pozbawienia wolnosci. Nieznam odpowiedzi na pytanie z postu #1 ale tez jestem ciekawy jak to jest

Więc najpewniej taka osoba została by ukarana kara więzienia czy raczej byłby to wyrok w zawieszeniu? Właśnie znalazłem odpowiedź Niemcy również ponoć od 2017 roku wprowadzili owy kod 69 więc podczas kontroli pewnie byłoby nieciekawie, chyba że policjant po prostu rzuciły ma to tylko okiem lub w ogóle nie wiedział co to one znaczyć.

ktos sie orientuje jak wyglada sprawa w Holandii czy tez w Niemczech?

Coś ktoś wiadomo więcej czy w Niemczech bądź UK muszę jeździć z alckolockiem?

Powrót