Algorytm przetwarzania cudzego dzieła a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku dfccc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dfccc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Opis sytuacji:

Planuję stworzyć serwis internetowy wspomagający naukę języków obcych, w ramach którego chcę udostępnić każdemu zarejestrowanemu użytkownikowi serię skryptów, za pomocą których będzie mógł pobrać i przetworzyć dane pochodzące z innych serwisów (chodzi o listy słów i ich tłumaczenia). Generalnie będzie udostępniona lista skryptów z opisami: „jeżeli chcesz pobrać i przetworzyć dane z serwisu a.pl to skorzystaj ze skryptu z.pl/x, jeżeli z serwisu b.pl to ze skryptu z.pl/y, ...”. Dane te (po przetworzeniu) będą oczywiście przeznaczone wyłącznie do prywatnego użytku użytkownika i tylko on będzie miał do nich dostęp.

Pytanie:

Czy właściciele owych innych serwisów mogą narobić mi kłopotów z powodu udostępnienia przeze mnie skryptów, za pomocą których użytkownicy będą mogli przetwarzać na własny użytek informacje pochodzące z ich stron www?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Witam,

Art.2. ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych zalicza tłumaczenia utworów (a strona www utworem w ogólności jest) do opracowań utworu. Opracowanie można zrobić bez zgody autora, ale już na rozpowszechnianie zgoda autora musi być.

Nie wynika mi jasno z Pana skryptu, czy użytkownik będzie pobierał skrypt na swój PC, tam go uruchamiał i dokonywał tłumaczenia, czy wszystko będzie się odbywało na Pańskiej stronie?

Bo jeśli na Pańskiej stronie to: skrypt będzie pański, będzie Pan miał wiedzę o jego działaniu i tłumaczenie będzie się pojawiało de facto na pańskiej stronie. Jak dla mnie to powinien Pan mieć w tym przypadku zgody autorów tłumaczonych stron / materiałów. A jeśli jeszcze będzie Pan miał jakieś korzyści finansowe ze swojej strony to i podzielić się tymi wpływami...

Nie wynika mi jasno z Pana skryptu, czy użytkownik będzie pobierał skrypt na swój PC, tam go uruchamiał i dokonywał tłumaczenia, czy wszystko będzie się odbywało na Pańskiej stronie?
Sam proces przetwarzania informacji (pobierania ich ze strony "trzeciej" i przekształcanie ) będzie odbywał się na komputerze użytkownika - następnie przetworzone już dane będą wysyłane do mojej strony i przetwarzane na niej w program działający w telefonie komórkowym wspomagającym pamięciowe opanowanie tych materiałów.

Z "przeczytaj ZANIM zapytasz" wyczytałem, że:
NIE WYMAGA ZGODY korzystanie z utworu na użytek prywatny. Masz prawo kserować sobie czasopisma lub książki, masz prawo zgrać sobie CD do MP3, ...
Czy dopuszczalna jest interpretacja, według której użytkownicy generują treści na użytek prywatny (na podstawie cudzych opracowań umieszczonych przez autorów na stronach www wskazanych użytkownikowi przez mnie poprzez podanie adresu tych stron), za pomocą moich skryptów (odpowiednik konwertera CD na MP3 z powyższego cytatu)?

Ostatnia edycja:
No tak, to będzie kwestia interpretacji.

Jak dla mnie porównanie z konwerterem CD/mp3 nie jest zbytnio na miejscu, gdyż w konwerterze nie dokonuje się żadnego opracowania treści (w sensie muzyki) utworu, a jedynie zmieniany jest sposób zapisu tej muzyki. Sam utwór pozostaje niezmieniony (oczywiście, z dokładnością do jakości...). W przypadku Pana strony występuje tłumaczenie, czyli de facto opracowanie.

Ale, ponieważ jest to robione po stronie klienta i tylko dla niego, to myślę, że można by było to traktować w takim razie jako dozwolony użytek własny. Opracowanie przecież można zrobić zawsze, nie wolno go tylko rozpowszechniać.
Pozostawałby tylko problem dobrego zapisu warunków usługi wykonywanej przez Pana na zlecenie Pana klienta, a polegającej na przetwarzaniu przetłumaczonej treści do wersji telefonicznej. Tak, żeby nie było to traktowane jako rozpowszechnianie utworu na linii klient --> Pan

Tak popatrzyłem w google, i tam praktycznie każdy wynik można teraz przetłumaczyć. Może Pan spróbować przebrnąć przez ich regulamin, może tam coś napisali.

Tak popatrzyłem w google, i tam praktycznie każdy wynik można teraz przetłumaczyć. Może Pan spróbować przebrnąć przez ich regulamin, może tam coś napisali.

Genialne - dziękuję

Powrót