Aliexpress - cło i podatek VAT

• Autor wątku Autor wątku Pulsar69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pulsar69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie.
Szanowni, mam pytanie.
Zdecydowana większość z nas zna serwis Aliexpress.
Każdy coś tam sobie może kupić, gdy kwota jest w granicach nieprzekraczalnych 22 euro, jest taka przesyłka zwolniona z Vat - ale z tego co się ostatnio doczytałem, to jest nie prawda, ponieważ w Polsce i Francji obowiązuje opłata podatku VAT o takiego zakupu.
Ale również jeśli nie przekroczymy 150 Euro wartości towaru, ominiemy zło - przepraszam: cło - literówka na prawdę przypadkowa, ale zostawiam, bo fajnie wyszło...
No i zgodnie z prawem, takiego towaru nie ma nikt prawa wprowadzać do sprzedaży.

Ponieważ prowadzę działalność już dość długo, bo od 2000r., chcę rozszerzyć ją trochę o właśnie import z Chin.
Na początek powiedzmy, taka tam galanteria nie droga.
Od kilku tygodni siedzę nad tym wszystkim i próbuję ogarnąć temat.
Jednak zawisłem totalnie na jedną kwestią:

Alibaba.com to rynek hurtowy i stricte dla firm.
Dobre ceny, ale próg wejściowy to już spora kasa.
A ja chcę się skupić na małych ilościach, rzędu 10-20 sztuk danego asortymentu. I tutaj Ali jest właściwym miejscem do takich zakupów na początek.
Szału nie będzie po doliczeniu Cła i VATu, później dojdzie podatek dochodowy od sprzedaży, ale chodzi o obrót, ruch na sklepie na początek.

No i zakładamy, że mamy już wybrany konkretny towar, w opcji sprzedaży jest, że dostawa jest free, piszemy do Chińczyka, czy może wystawić rachunek, czy może wysłać odpowiednie certyfikaty tego produktu, potrzebne do UC.
Chińczyk spełnia nasze wymagania no to zamawiamy i płacimy z góry.

I tu mam problem co dalej?

Przesyłka taka przecież zawędruje bezpośrednio do mnie w paczce.
W imporcie z Alibaba, towar przechodzi najpierw przez port lotniczy cargo czy port morski, skąd jest odbierany i zawożony do UC.

W przypadku zakupu z Aliexpress tak nie jest przecież.
A chcemy przesyłkę tak samo oclić i zalegalizować, jak tą z Alibaba.

Rozmawiałem dziś telefonicznie z kimś z UC i przedstawiałem ten sam problem.
Usłyszałem w słuchawce, że taki towar najlepiej, zanim trafi w moje ręce, to musi przejść odprawę celną.

No i szach mat.
Bo w jaki sposób ja mam to uczynić, skoro taka przesyłka drobnicowa idzie bezpośrednio do osoby zamawiającej.

Czy w takim razie, taką przesyłkę nie otworzoną, mogę zawieść do UC na procedury celne?
Jak to ogarnąć, bo nie mam zielonego pojęcia, jak ugryźć ten konkretny problem.

Prosiłbym o konkretne odpowiedzi, a nie o domysły, że może tak, albo tak.
Jeśli ktoś z Was tym tematem się zajmuje, będę bardzo wdzięczny za pokierowanie.

Dzięki.

Powrót