Alimenciarz nie płaci i nie chcę płacić

• Autor wątku Autor wątku Patrycja191989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patrycja191989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam.
Mam już 4letnią córkę na która przyznano mi sadownie alimenty na zasadzie ugody 2012. Ojciec dziecka nie zapłacił ani gorsza więc oddałam wówczas sprawę o niesciagalnosc do komornika.Komornik wystawił zaświadczenie z którym udałam się wówczas do funduszu alimentacyjnego o trzymywalam alimenty przez rok ponieważ byłam bezrobotna. W momencie podjęcia pracy nie mogę otrzymać alimentów z funduszu ponieważ przekraczam dochód a alimenciarz obecnie mieszka nie daleko mnie w wynajętym mieszkaniu pracuje na czarno i śmieje mi się w twarz że nie placi płacić nie będzie bo nigdy legalnej pracy nie podejmie.Żadne dodatki mi nie przysługują bo dochód na oś wynosi 820.CZY W TAKIEJ SYTUACJI JEST JAKIS RATUNEK DLA MNIE I SPRAWIEDLIWOŚC?

Dodam tylko tyle że po opłaceniu czynszu mediów przedszkola na jedzenie zostaje mi75zlotych na połowę z córką na tydzien

Jeśli wiesz gdzie pracuje lub jesteś w stanie się dowiedzieć to zgłoś to inspekcji pracy bo w tej chwili to oszukuje on nie tylko dziecko i Ciebie, ale wszystkich uczciwie pracujących.
Pozwij o alimenty jego rodziców bo mimo, że pracujesz żyjesz z dzieckiem w niedostatku. A jeśli oni mają stałe dochody to komornik będzie miał z czego pobrać. Pozywa się oddzielnie dziadka i oddzielnie babcię.

Firma jest mi nie znana. Jest to firma budowlana i często zmieniają adres pracy próbowałam z PIP ale nic nie wywnioskowali podczas inspekcji wszyscy pracownicy ponoć mieli umowy.Dziś byłam u komornika czy mąka jakieś składki z ZUS....otóż nie mają. Przypadek jest tym gorszy iż posiada on tylko dwie siostry jednej dobrze nawet bardzo dobrze się powodzi.Rodzice dłużnika Nie Żyją

Przepraszam urwało mi wątek w pierwszym zdaniu firma jest mi znana.

Patrycja191989 napisał:
CZY W TAKIEJ SYTUACJI JEST JAKIS RATUNEK DLA MNIE I SPRAWIEDLIWOŚC?
Nie ma(bardzo mi przykro).Ja dla odmiany dowiedzialam sie,ze dluznik ma dalej firme i jakies dochody(wg.wyciagu z "podatkow"),ale nie na koncie lecz "do reki",wiec komornik nie moze zajac nic.U komornika sie "zjawil",zeby zapytac kto mu odebral Prawo Jazdy,bo chce je odzyskac.To jest walka z wiatrakami,szczegolnie,ze wielu dluznikow pracuje na budowach,a teraz zaczyna sie dla nich "sezon".
Pani alimenty na dziecko pozostana "na papierze" i to Pani bedzie sobie odbierac "od ust" a po 18-tym roku zycia dziecka zaleglosci beda nalezec do pelnoletniego juz dziecka.Zycze wiele sil(potrzebne do pracy) i cierpliwosci(ze cos zmienia w sprawie dluznikow alimentacyjnych poza obciazaniem podatnikow).

Może warto napisać pismo do prokuratury, czy też udać się na Policję i zgłosić o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 209 kk ?
Wszystko zwięźle i treściwie opisać/powiedzieć, wskazać adresy.

Skoro przez rok placil FA sprawa z Art.209 kk powinna byc juz wczesniej z urzedu(wg.przepisow).Dzisiaj Pani juz jest osoba ..."bogata"(w koncu FA nie przysluguje).Prosze mi wybaczyc ironie,ale tak to wyglada z mojego punktu widzenia.A jeszcze to Pani bedzie musiala zlozyc ..."oswiadczenie majatkowe" typu mieszkanie,samochod itp.,a dluznik....wiadomo,ze nic nie posiada,bo gdyby mial,komornik by mu zajal.Ewentualnie mozna udac sie do MOPS-u o podjecie dzialan wobec dluznika,chociaz Ci go troche "ponachodza".

Powrót