alimenty a brak meldunku

• Autor wątku Autor wątku coolskorpion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

coolskorpion

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam, od 3 lat mam zasądzone alimenty na córkę, ojciec uchyla się od płacenia, postanowiłam skierowac sprawę do komornika ale dowiedziałam się że ojciec dziecka od roku przebywa za granicą i nie ma meldunku w kraju, co mam w tym przypadku zrobic? chciałabym odzyskac zaległe alimenty i otrzymywac je co miesiac, czy mozna sciagac zaległe i bieżące alimenty z dziadkow?

Proszę złożyc zawiadomienie o przestępstwie na policji art209&1 (uporczywe uchylanie sie od niepłacenia alimentów). Prokuratura złoży wniosek do sądu i razie nie stawiania sie ojca dziecka na rozprawe bedzie poszukiwany listem gończym

Dziękuję za odpowiedź, a co zrobić z bieżącymi alimentami? zgłaszac sprawę do komornika czy starać się o zasiłek alimentacyjny czy moze sciagac z teściów?

[cytat="Marzena006"]Proszę złożyc zawiadomienie o przestępstwie na policji art209&1 (uporczywe uchylanie sie od niepłacenia alimentów). Prokuratura złoży wniosek do sądu i razie nie stawiania sie ojca dziecka na rozprawe bedzie poszukiwany listem gończym[/cytat]

i w końcu tata pójdzie siedzieć

tak 'dla dobra dziecka'

No nie lepiej zeby matka płakała po kątach ze nie ma za co chleba kupić a tatuś będzie bimbał z obowiązku łożenia na dziecko. Przerabiałam to.
U mnie poskutkowało. Tatuś się przestraszył i płacił. Zaczął nawet odwiedzać dziecko i zabierać na wycieczki. Niestety zginął w wypadku, ale to juz inna historia

ponawiam pytanie, co zrobić z bieżącymi alimenatami?

Mnie nie udało się w zaden sposób ich uzyskać. zaległe alimenty, czyli do dnia rozprawy miały być spłacone. Więc razem z bierzącymi dostawałam część zaległych. Wydaje mi się że od dziadków nie uzyska Pani nic, bo musiałaby być odrębna rozprawa o alimenty a nie wiem czy się to Pani opłaci...

Jeśli w Pani przypadku w 2006 roku dochód netto na osobę nie przekroczył kwoty 583,-zł to bez zastanowienia składałabym wniosek o zaliczkę alimentacyjną . Z tym, że należy pamiętać, iż w przypadku pobierania zaliczki alimentacyjnej nie można występować o alimenty od dziadków.

Najważniejsze iść do komornika! Jako adres zamieszkania wskazać ostatni adres
[cytat:3avzo2lf]
dowiedziałam się że ojciec dziecka od roku przebywa za granicą i nie ma meldunku w kraju,
[/cytat:3avzo2lf]
od kogo?
Proszę złożyc zawiadomienie o przestępstwie na policji art209&1 (uporczywe uchylanie sie od niepłacenia alimentów).
Oczywiście że można ...ale czy są mocne dowody? Trzeba pamietać że Pani nie wykorzystała wszelkich możliwych źródeł , aby dane alimenty wyegzekwować..więc jak na wstępie sugeruję zacząć od komornika
Jeśli w Pani przypadku w 2006 roku dochód netto na osobę nie przekroczył kwoty 583,-zł to bez zastanowienia składałabym wniosek o zaliczkę alimentacyjną . Z tym, że należy pamiętać, iż w przypadku pobierania zaliczki alimentacyjnej nie można występować o alimenty od dziadków.
Tak , ale o zaliczkę składa sie za pośrednictwem komornika , gdy egzekucja komornicza przez 3 kolejne miesiace jest bezskuteczna!
czy mozna sciagac zaległe i bieżące alimenty z dziadkow?
na jakiej podstawie ?? skoro Pani nie zrobiła do tej pory żadnych sensownych kroków ??

Powrót