alimenty - a dochody obecnej żony

• Autor wątku Autor wątku Piotrek_Kor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotrek_Kor

Użytkownik
Odpowiedzi
279
Cześć

Czy moja ex- Żona występując o alimenty na dzieci może domagać się zaświadczenia o zarobkach mojej obecnej żony?

Czy to, że jestem w nowym związku małżeńskim powoduje to że teraz będzie Sąd liczył nasze wspólne dochody?

Pozdrawiam

Piotr

Sąd może poprosić o dostarczenie, a żona może odmówić, uzasadnianac, że nie jest strona w sprawie. Nic to nie zmienia. Sąd może bowiem uznać, że żona ma obowiązek alimentacyjny wobec Pana. W ten sposób Pana całą lub dużo większąa część pensji może być przeznaczona na alimentację dzieci.

Cześć

I stało się:( Sąd wezwał moją obecną żonę do dostarczenia PIT za 2019-2021 grożąc grzywną
- czy to jest możliwe aby zmusić kogoś kto nie jest stroną w sprawie do przedstawienia dochodów ? - żona w żadnym wypadku nie chce przekazywać jakichkolwiek swoich danych osobom postronnym a tym bardziej mojej byłej żonie

Sąd też wezwał obecną żonę na świadka - czy wystarczy jej odpowiedź, że odmawia jako osoba bliska Pozwanemu?

- W moim przypadku Sąd wystąpił do banku X o listę moich rachunków w innych bankach

To powoli przechodzi w jakąś paranoję - czy mogę złożyć wniosek o zmianę zarządzenia w sprawie tych PIT i moich rachunków - tłumacząc się np RODO, ja nie mam problemu z płatnościami alimentów, które są podwyższane co 6 miesięcy od daty ostatniego orzeczenia

Może po prostu też nie odbierać tych poleconych? - dzisiaj wysłane a sprawa 10.01 - więc mogą raz wrócić do Sądu jako nieodebrane :(

Prośba o pomoc

Pozdrawiam

Piotr

Dzień dobry

Proszę o pomoc:
1 Czy Są Rejonowy może badać zdolności zarobkowe mojej obecnej żony jako osoby niezobowiązanej do alimentacji moich dzieci? - czy mogę to na tym etapie zaskarżyć ?
2. Czy Sąd Rejonowy ma prawo zobowiązać pod rygorem grzywny moją obecną żonę jako osobę niezobowiązaną do alimentacji moich dzieci o PITy za lata ubiegłe
3. Czy moja obecna żona może odmówić składania zeznań w mojej sprawie jako osoba mi bliska? - czy taka odmowa może być wysłana w formie wniosku do Sądu?

Pozdrawiam

Piotr

Sąd ustalą twoje możliwości finansowe. W przypadku zawarcia nowego związku małżeńskiego te możliwości mogą ulec zmianie więc jak najbardziej sąd bierze tę okoliczność pod uwagę.
Sąd jak najbardziej ma prawo żądać dokumentów które uzna za stosowne i ukarać kogoś za ich niedostarczenie. Zasłaniania się RODO nawet nie skomentuje.
Żona może odmówić zeznań z uwagi na to że jest twoją żoną, ale stawić się musi.

Powrót