Alimenty a dorabianie

• Autor wątku Autor wątku evanovsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

evanovsky

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam przyjmuje alimenty od ojca 400 zł miesięcznie. Mam 19 lat i jeszcze się uczę. Znalazlem dosyc ciekawą pracę dorywczą ktora przynosi mi zysk ok. 150 zł miesięcznie ( mozna powiedziec dorabiam na wlasne potrzeby ) duzo czytalem ze jezeli biore alimenty nie moge pracowac , jak to z tym jest?:o

Duzo widzialem paragrafów ze jezeli mam wlasny dochod to ojciec moze starac sie o obnizenie albo calkiem zabranie alimentow

Ale nie przy dochodzie 150 zl. Jakbyś zarabiał z 1000zł to już co innego.

A jest jakas kwota do ktorej moge zarabiac? Bo u mnie jest tak ; raz zarobie 150 , raz 100 , raz 250 , raz 200 i głównie 250zł mi nie przekracza

Jakbyś cokolwiek przeczytał to byś wiedział. Nic nie czytałeś. Na forum milion jest tematów. Nie ma żadnych określonych kwot. Nigdzie. Jakbyś przestał się uczyć lub pracował i był się w stanie utrzymać to ojciec mógłby starać się skutecznie o zniesienie alimentów.

Czytalem jakis paragraf ze jezeli jestem w stanie sie utrzymac to ojciec moze sie starac o zniesienie i wlasnie nie bylo zadnej kwoty napisanej co mnie troche zmieszało bo obawialem sie o jakiekolwiek zarobki. Ale chyba za 250zl nie jestem w stanie się utrzymać wiec moge byc spokojny?

Utrzymanie sie polega na zdobyciu zawodu i mozliwosci podjecia pracy. Jesli w tym wieku uczy sie Pan w systemie dziennym, nie mial problemow ze szkola i podnosi swoje kwalifikacje w celu zdobycia zawodu to podjecie pracy dodatakowej moze co najwyzej obnizyc kwote alimentow (na wniosek rodzica po rozprawie sadowej).
Przy kwotach okolo 400zl od kazdego z rodzicow te 100-200zl powinno tylko powstrzymac sad przed podwyzszwniem ich w przyszlosci.

Jesli student ma dobre wyniki w nauce i uczy sie dziennie, a przy okazji parę groszy dorabia w weekendy, to sędzia tylko go pochwali.

Powrót