alimenty a dziecko mieszkajace w niemczech

• Autor wątku Autor wątku pigi101
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pigi101

Użytkownik
Odpowiedzi
34
witam,
mieszkam ze swoja rodzina w niemczech,mezem i dziecmi,starszy syn chodzi tu do szkoly,mlodszy ma roczek i w domu,chodz mi o starszego syna,z pierwszego zwiazku (nie bylismy malzenstwem) syn ma zasadzone alimenty w PL,jest komornik,ale nic nie jest sciagane bo nie ma z czego noi tatus w zk na pare lat, moje pytanie czy moge zalozyc sprawe o podwyzke alimentow tu gdzie jest zameldowane dziecko?czyli w niemczech?czy nawet pozbawic ojca praw lub je zawiesic,i czy istnieje tu tak jak w PL fundusz alimentacyjny? Dziekuje za odp.

na terenie Niemiec on nie ma praw do dziecka skoro nie byliscie malzenstwem ,mozesz otrzymac to nawet na pismie ale musisz udac sie do Jugendamt.

Rodzicom przysługuje wspólna władza rodzicielska nad dzieckiem w przypadku, gdy:

dziecko urodziło się w związku małżeńskim;
rodzice zawarli związek małżeński po urodzeniu dziecka;
rodzice oswiadczą, że są gotowi do wspólnego sprawowania władzy rodzicielskiej nad dzieckiem (oswiadczenie o władzy rodzicielskiej).
Oswiadczenia muszą być poswiadczone przez Urząd ds. Ochrony Dzieci i Młodzieży (Jugendamt) lub notariusza. Jeżeli rodzice nie pozostający w związku małżeńskim nie złożą takiego oswiadczenia, wyłączna władza rodzicielska przysługuje matce.

W niemieckim prawie przyjęto zasadę, że interes dziecka wymaga zasadniczo stycznosci z obojgiem rodziców, dlatego przepisy gwarantują im takie prawo. Oboje rodzice mają tytuł prawny i obowiązek utrzymywania stycznosci z dzieckiem.

http://ec.europa.eu/civiljustice/parental_resp/parental_resp_ger_pl.htm#2.

czy istnieje tu tak jak w PL fundusz alimentacyjny?

tak ale placa tylko matkom samotnie wychowującym dzieci ,wyplacane przez 72 miesiace na dziecko do 12 r zycia
Unterhaltsvorschuss – Wikipedia

Ostatnia edycja:
skoro on nie ma praw tu w niemczech do dziecka tylko ja ,to jak wyglada np sprawa z przedluzeniem paszportu dla dziecka?

jezeli chodzi o paszport niemiecki to zgoda ojca nie bedzie wymagana tylko Sorgerechtsnachweis ,jezeli polski to tak (niestety)

Ostatnia edycja:
a czy jest mozliwe by syn uzyskal obywatelstwo niemieckie? I po ilu latach? A legitymacje szkolna mozna wyrabic w szkole? I czy jak skonczy 4 klase i pojdzie do 5 kl to tez wymagaja jakies dokumenty?czy to wszysto szkola od 1-4kl wysyla do wyzszej klasy?

pigi101 napisał:
a czy jest mozliwe by syn uzyskal obywatelstwo niemieckie? I po ilu latach?

po 8 latach pobytu

pigi101 napisał:
A legitymacje szkolna mozna wyrabic w szkole?
tak
pigi101 napisał:
I czy jak skonczy 4 klase i pojdzie do 5 kl to tez wymagaja jakies dokumenty?
nie ,tylko podpis rodzicow (obojga) albo zaswiadczenie z Jugendamt o ktorym pisalam wyzej,no i oczywiscie swiadectwo i Schulempfehlung z 4 klasy

dziekuje za podpowiedz :) do pierwszej klasy to tylko ja podpisywalam i nie zadali odemnie tego zaswiadczenia co pan wyzej napisal,ale zeczywiscie moga zadac w 5 kl.bo to juz inna szkola, a prosze mi jeszcze tylko powiedziec jak to wyglada: czy moge pozbawic ojca praw do dziecka tu w niemczech?jak tu to wyglada ? Dziekuje i pozdrawiam

Powrót