Alimenty,a inne zaległości komornicze.

• Autor wątku Autor wątku Carmen44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Carmen44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Dzień dobry.Chciałbym uzyskać informację w następującej sprawie.Mam zaległości komornicze na rzecz kilku banków i komornik "ściąga"z mojego stałego miesięcznego dochodu maksymalną sumę,którą może zabezpieczyć na rzecz wierzycieli.Mam ponadto zasądzone alimenty,które jednak wpłacam systematycznie sam bez "udziału" komornika.I tu pojawia się moje pytanie : czy gdy przestanę dobrowolnie płacić alimenty, matka dziecka może wystapić do komornika,który prowadzi moje sprawy o egzekucję nalezności alimentacyjnych i czy komornik w pierwszej kolejności zabepieczy środki na rzecz alimentów? Ile komornik może maksymalnie procentowo zabezpieczyć środków z moich dochodów na rzecz alimentów? I jaka jest kwota "wolna" od zajęcia komorniczego?Z góry dziękuję za odpowiedż.

Carmen44 napisał:
czy gdy przestanę dobrowolnie płacić alimenty, matka dziecka może wystapić do komornika,który prowadzi moje sprawy o egzekucję nalezności alimentacyjnych i czy komornik w pierwszej kolejności zabepieczy środki na rzecz alimentów?
2 x tak

Carmen44 napisał:
Ile komornik może maksymalnie procentowo zabezpieczyć środków z moich dochodów na rzecz alimentów?
60%

Carmen44 napisał:
I jaka jest kwota "wolna" od zajęcia komorniczego?
W przypadku egzekucji świadczeń alimentacyjnych nie ma kwoty wolnej od potrąceń. Wolne od zajęcia jest tylko 40% wynagrodzenia, bez żadnych innych ograniczeń.

Dziękuję za odpowiedż.Jeszcze tylko jedno : jeżeli komornik zabezpieczy z moich dochodów te 60% na rzecz alimentów, to z pozostałych 40 % może jeszcze zabepieczać roszczenia banku jeżeli przykładowo moje dochody wynoszą 1.500 zł miesięcznie - 60% na alimenty to jest 900zł, to może z pozostałej sumy 600 zł zabezpieczyć na poczet innych wierzycieli?Z góry dziękuję za odpowiedz.

Nie.
Jeżeli jednak wynagrodzenie jest przelewane na rachunek bankowy, to komornik może (i prawdopodobnie to zrobi) zająć środki, które się na nim znajdują.

Dzięki.No to już naprawdę ostatni raz: jeżeli to jest renta/emerytura,zlecam przesyłanie przez pocztę to komornik już praktycznie nie może tych pozostałych przykładowych 600 zł "ruszyć"?

:o To co, tak naprawdę ma Pan zajęte? Wynagrodzenie czy świadczenia wypłacane przez ZUS?

ZUS, a tylko na rzecz banków.

Carmen44 napisał:
No to już naprawdę ostatni raz: jeżeli to jest renta/emerytura,zlecam przesyłanie przez pocztę to komornik już praktycznie nie może tych pozostałych przykładowych 600 zł "ruszyć"?
Zgadza się.

P.s.
Na przyszłość proszę dokłądniej precyzować co rozumie Pan przez "miesięczne stałe dochody", gdyż w przypadku egzekucji świadczeń niealimentacyjnych miałoby to zasadnicze znaczenie. Inna regulacja obejmuje wówczas egzekucję z wynagrodzenia za pracę, a inna egzekucję ze świadczeń wypłacanych przez ZUS.

A może mi Pan w wielkim skrócie wyjaśnić różnicę?

W skrócie:
wysokość potrąceń ze świaqdczeń wypłacanych przez ZUS - 25%
wysikość postąceń z wynagrodzenia za pracę - 50%

Dziękuję bardzo za poświęcony mi czas i wyjaśnienia.

Powrót