L
Luffy
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Witam userów tego forum.
Mam pytanie dotyczące alimentów.
Mój tata otrzymał pismo od komornika sądowego w którym pisze takie coś:
"Komornik sądowy przy Sądzie Rejonowym ... zgodnie z wnioskiem wierzyciela
... Działając na podstawie tytułu wykonawczego Sądu Rejonowego w .. z dnia 1995-02-17 sygnatura ... zobowiązuje ZUS w Nowym Sączu do potrącenia dłużnikowi ... Należności z tytułu pobieranych przez dłużnika świadczeń do wysokości egzekwowanego roszczenia (z uwzględnieniem ustawowych ograniczeń) na zaspokojenie poniższych roszczeń:
1. Alimentów bieżączych w kwocie 120,00 zł + 15% kosztów oraz zapłaty za przelew/przekaz poczynając od dnia 2011-11-01
2.Alimentów zaległych 20.730,00zł
3. Zaległości względem ZUS 903,58zł
4.Kosztów egzekucji 2.267,89zł
Zobowiązuje ZUS do przekazywania tych pieniędzy na konto komornika."
Chodzi mi o parę rzeczy. Mój tata ma rentę w wysokości 650zł (niecałe chyba). Ile maksymalnie komornik może odciągnąć pieniędzy mojemu ojcu?
O co chodzi z tą kwotą pond 20tyś.?
Tata chciał się umówić z komornikiem a komornik mu odpowiedział "Nie mam czasu bo cały czas jestem w terenie" Dla mnie jest to lekceważenie praw człowieka ale ok.
Mój tata ma jedno dziecko z poprzedniego małżeństwa (Córka wiek 30+)
Czy coś można na to poradzić.?
Będę wdzięczny. Pozdrawiam Michał
@Edit szukałem min. tutaj http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/236680-zajecie-wynagrodzenia.html ale nie znalazłem odpowiedzi.
Szukając i wnioskując wydaje mi się że chyba może zabrać 50% ale nie jestem pewien.
Mam pytanie dotyczące alimentów.
Mój tata otrzymał pismo od komornika sądowego w którym pisze takie coś:
"Komornik sądowy przy Sądzie Rejonowym ... zgodnie z wnioskiem wierzyciela
... Działając na podstawie tytułu wykonawczego Sądu Rejonowego w .. z dnia 1995-02-17 sygnatura ... zobowiązuje ZUS w Nowym Sączu do potrącenia dłużnikowi ... Należności z tytułu pobieranych przez dłużnika świadczeń do wysokości egzekwowanego roszczenia (z uwzględnieniem ustawowych ograniczeń) na zaspokojenie poniższych roszczeń:
1. Alimentów bieżączych w kwocie 120,00 zł + 15% kosztów oraz zapłaty za przelew/przekaz poczynając od dnia 2011-11-01
2.Alimentów zaległych 20.730,00zł
3. Zaległości względem ZUS 903,58zł
4.Kosztów egzekucji 2.267,89zł
Zobowiązuje ZUS do przekazywania tych pieniędzy na konto komornika."
Chodzi mi o parę rzeczy. Mój tata ma rentę w wysokości 650zł (niecałe chyba). Ile maksymalnie komornik może odciągnąć pieniędzy mojemu ojcu?
O co chodzi z tą kwotą pond 20tyś.?
Tata chciał się umówić z komornikiem a komornik mu odpowiedział "Nie mam czasu bo cały czas jestem w terenie" Dla mnie jest to lekceważenie praw człowieka ale ok.
Mój tata ma jedno dziecko z poprzedniego małżeństwa (Córka wiek 30+)
Czy coś można na to poradzić.?
Będę wdzięczny. Pozdrawiam Michał
@Edit szukałem min. tutaj http://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/236680-zajecie-wynagrodzenia.html ale nie znalazłem odpowiedzi.
Szukając i wnioskując wydaje mi się że chyba może zabrać 50% ale nie jestem pewien.
Ostatnia edycja: