Alimenty a MOPR

• Autor wątku Autor wątku mkumkwe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mkumkwe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. A więc...opiszę w czym problem. Mam zasądzone alimenty w wysokości 500 zł. Kwota ta prawie od samego początku jest pobierana z moich poborów-pracodawca wysyła je do komornika. Niestety przez ostatnie 5 miesięcy zmieniono mi umowę o pracę z całego na pół etatu, co spowodowało że zamiast 500 zł. komornik dostawał 384zł. W związku z tym moja była żona złożyła podanie do MOPR-u o wypłacanie alimentów, i dostała decyzję że MOPR będzie jej płacił alimenty w wysokości 500 zł. Ja od grudnia znów dostałem umowę na pełny etat-więc świadczenia będą pełne. Ale...dostałem wezwanie do MOPR-u gdzie dowiedziałem się że komornik wysłał do nich pismo że w grudniu egzekucja komornicza była bezskuteczna. Sprawdzałem u mojego pracodawcy-i wiem że przelew na konto komornika poszedł jak co miesiąc. Z tego co pamiętam to moja była informowała mnie że komornik ją poinformował że alimenty nie będą wypłacone do czasu uregulowania mojego długu wobec Urzędu Skarbowego!!! Mam pewnie jakiś mandat niezapłacony-bo nie wiem co innego mógłbym mieć. I teraz moje pytania?:
1. czy jeżeli mam jakiekolwiek zaległości-to czy z mojej najniższej krajowej można mi zabrać coś więcej niż alimenty?
2. które świadczenia mają pierwszeństwo-alimenty czy zaległość w urzędzie skarbowym? i czy komornik miał prawo wpłacić pieniądze z alimentów na poczet zaległości w Urzędzie skarbowym?
3. jak teraz będzie wyglądać droga moich pieniędzy-pracodawca do komornika a komornik do MOPR-u??
Dziękuję z góry za odpowiedzi na które czekam z niecierpliwością

Była dostała zaswiadczenie od komornika bo zapewne przez okres 2 miesiecy nie została sciągnieta pełna kwota zasadzonych alimentów.Teraz alimenty w pelnej kwocie bedzie wypłacał FA a Tobie dojdą dodatkowe koszta-bo do FA Ty bedziesz musiał jeszcze odsetki.
Jesli chodzi o pytanie 3-to teraz jak komornik bedzie sciągał peniażki i bedzie pobierał wynagrodzenie dla siebie a potem dla FA.

dziękuję za odpowiedż-ale pytanie nr 2 pozostaje bez odpowiedzi. więc zapytam jeszcze raz-czy z najniższej krajowej komornik może mi zabrać pieniądze na jakieś inne zobowiązania oprócz alimentów??, np. do Urzędu Skarbowego?

Powrót