Alimenty, a praca

• Autor wątku Autor wątku gumismis95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gumismis95

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Mam 19 lat i ostatnio przeprowadziłam się do Gdańska aby studiować i jednocześnie pracować. Posiadam 500 zł alimentów, lecz dostaje je od "państwa", bo mój tata jest niewypłacalny,siedzi za granicą i nie mam z nim żadnego kontaktu. Z tego co się dowiedziałam mogę dorobić tylko 800 zł, co mi daje miesięcznie 1300 zł, abym się utrzymała, ale ponad połowę tej kwoty będę musiała wydawać na 'życie' . Byłam już na kilku rozmowach o pracę, lecz wszędzie na 1/2 etatu zarabia się ponad 800 zł, więc automatycznie jestem skreślona, i nie mogę znaleźć żadnej pracy, pozostaje mi jedynie dorabiać na 'czarno'.

Czy ktoś z was miał, bądź ma podobną sytuację? Wiecie czy mogę ubiegać się w jakiś sposób o podwyżkę kwoty którą mogę zarobić?

masz więc mylne informacje, Twój dochód i mamy nie może przekroczyć 1450 zł (725 na osobę)

czyli że mogę zarobić mniej niż 800zł? Tylko 725 zł?

nie, ok 250 gdy 1200 zł Twojej mamy plus 250 = 1450

a da się to jakoś obejść? Lub coś w tym stylu, żebym mogła normalnie pracować i otrzymywać wynagrodzenie jak wszyscy?

świadczenia z FA przysługują najbiedniejszym

nie orientuje się w tym całym prawie, dlatego prosiłabym jakbyś mogła pisać w takim prostym języku :) po prostu chciałabym wiedzieć czy mogę obejść te chore prawo aby zarabiać normalne pieniądze a nie marne grosze, gdzie nigdzie nie dostanę tak marnej wypłaty, bo nawet na 1/2 etatu mam ok 1000zł, a niestety za 500zł+200zł nie przeżyję miesięcznie.

mama również powinna Ciebie wspierać, może spełniasz warunki do uzyskania stypedium socjalnego

wspiera, aczkolwiek chciałabym zarabiać na siebie już sama

Niestety, ale nie da się tego "dziadostwa" obejść w postaci kryterium dochodowego, złotówka więcej i Pani już podziękujemy. Mam nadzieję, że w końcu się ktoś tym zajmie, stowarzyszenie samotnych matek "dla naszych dzieci" pracuje nad tym i nawet w Sejmie już o tym rozmawiali, ale nasi mądrzy rządzący niestety na kampanie wyborcze przeznaczają miliony, a na alimenty jest standardowe hasło : "nie ma na to pieniędzy w budżecie państwa", przy czym zastanowiłbym się, czy rzeczywiście nie ma, czy rząd ma to w 4 literach.

Wracając do tematu wraz z mamą nie możesz zarobić jak koleżanka Agnieszka3m wyliczyła 1450 zł na 2 osoby wychodzi 725 zł i nic z tym nie zrobisz. Rozumiem, że nie znasz nawet kraju, w którym przebywa Twój ojciec?

Teraz podobno pracuje w Holandii, aczkolwiek nie chcę go podawać do sądu i 'bawić' się w te wszystkie rozprawy sądowe itp

skoro nie stac cię na studia dzienne to pracuj i przenieś się na zaoczne.
chyba ,że znajdziesz pracę np za 1500 zł w weekendy.

Powrót