Alimenty, a praca

• Autor wątku Autor wątku mattttt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mattttt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, 4 lata temu zostały nałożone alimenty, lecz dopiero 4 miesiące temu egzekucja ich przyniosła skutki i na moje konto zaczęły wpływać pieniądze. Co za tym idzie dług alimentacyjny sięga kilkudziesięciu tysięcy złotych i dodatkowo kilka tysięcy na rzecz funduszu alimentacyjnego.

Skończyłem właśnie szkołę i zamierzam iść do pracy gdzie moje zarobki na pewno będą przekraczać kwotę umożliwiającą dalszą egzekucję alimentów. W związku z tym mam kilka pytań. Czy muszę zgłosić komornikowi lub gdzieś indziej to, że podjąłem się pracy?. Czy mogę dalej pobierać alimenty bezkarnie ze względu na zadłużenie? To znaczy bez późniejszych problemów związanych z pobraniem nieprzynależnych już alimentów. Dodam, że będę kontynuować naukę lecz dopiero w październiku dziennie lub zaocznie.

Czy muszę zgłosić komornikowi lub gdzieś indziej to, że podjąłem się pracy?
Tak, osobie zobowiązanej do alimentacji.
Czy mogę dalej pobierać alimenty bezkarnie ze względu na zadłużenie?
Masz pełne prawo ściągnąć dług.
To znaczy bez późniejszych problemów związanych z pobraniem nieprzynależnych już alimentów.
A to dotyczy bieżących. Tutaj - nie, prawdopodobnie osoba zobowiązana jeśli się usamodzielnisz wystąpi o zniesienie obowiązku.
Dodam, że będę kontynuować naukę lecz dopiero w październiku dziennie lub zaocznie.
Znaczenie ma moment usamodzielnienia się - idziesz do pracy, to się usamodzielniasz.

Chodzi mi głównie o to czy grożą mi jakieś konsekwencję jeśli zostawię sprawą taką jaka jest. To znaczy dłużnik dalej będzie płacił alimenty, a ja będę w tym czasie uczęszczał do pracy. Czy w związku z tym mogą wystąpić jakieś problemy?

żadne zarobki nie przeszkodza egzekucji zaległych alimentów. Co innego ICh płacenie z FA.

Naliczanie bieżących alimentów po usamodzielnieniu się powoduje obowiązek ich zwrotu z odsetkami. Więc od osoby zobowiązanej możesz nadal egzekwować zaległość ale powinieneś przynajmniej ograniczyć wniosek u komornika by nie naliczał dalszych rat bieżących po rozpoczęciu pracy. Oraz oczywiście przestajesz pobierać alimenty z FA. Kolejne pytanie brzmi czy się usamodzielniłeś. Jeśli to ma być praca wakacyjna, a potem od października idziesz na studia dzienne i nie będziesz zarobkował to polemizowałbym z tezą, że już jesteś samodzielny finansowo, ale jeśli to ma być stała praca ( nieważne czy łączona z studniami ) to jesteś samodzielny.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Powrót