alimenty a prawo do zasiłku rodzinnego

• Autor wątku Autor wątku maskarada
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maskarada

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam! jestem w dziewiatym miesiacu ciazy, z ojcem dziecka rozstalismy sie na poczatku ciazy, pozostajemy w dobrych kolezenskich stosunkach, on uzna dziecko i chce czynnie uczestniczyc w jego wychowywaniu, dowiedziałam sie ze aby dostawac wychowawcze (pracuje a obecnie jestem na zwolnieniu) musze wniesc spr. o alimenty. Co tak naprawde musze zrobic i jak wyglada taka sprawa? mam nadzieje ze nie jest zbyt przykra bo nie pałamy do siebie nienawiscia a zasadzenie alimentów jest potrzebne do przyznania zasiłku rodzinnego. Ps czy bedzie mi nalezał sie tez "ten drugi tysiac" - becikowe dla najubozszych dodam ze na reke dostaje 660zł

Rzeczywiście jesli będzie sie Pani ubiegać o świadczenia jako osoba samotnie wychowująca, bedzie Pani musiała wystąpić o zasądzenie alimentów.
Jesli pozostaje Paniw dobrych relacjach z ojcem dziecka prosze mu tę sprawę wyjasnić. W zasadzie wystarczy ugoda sporządzona przed sądem - jest ona traktowana na równi z wyrokiem.
Zasądzenie alimentów nie wiaze sie z żadnymi przykrosciami, o ile obowiązek alimentacyjny będzie realizowany, wyrok/ugoda mogą spokojnie lezeć sobie w szufladzie.

Powrót