Alimenty a wyjazd za granicę

• Autor wątku Autor wątku Topeira123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Topeira123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,

Proszę o radę w pewnej sprawie. Otóż mój ojciec ma przysądzone alimenty na mnie i egzekwuje je komornik, bardzo rzadko płaci i ma spory dług. Planuję wyjechać do Anglii do pracy, najprawdopodobniej na stałe, i moje pytanie to co w takiej sytuacji mam zrobić? Jakie formalności załatwić żeby potem nie mieć żadnych problemów?

Czy pobiera Pan świadczenie z FA? Jeżeli tak to fakt wyjazdu nalezy zgłosić do ośrodka, który je wypłaca (WSS lub MOPS czy inne). Z dniem wyjazdu za granicę na stałe przestaja Panu przysługiwać świadczenia z FA.

Jeżeli nie, nie trzeba nic robić. Oczywiście do czasu, aż obowiązek alimentacyjny ustanie.

Dziękuję za odpowiedz. Nie pobieram nic z FA tylko mój ojciec ma komornika na pensji. A co w takim razie z numerem konta na który wpływają alimenty bo obecny rachunek zostanie zamknięty? Czy mogę podać zagraniczny numer konta? A jeśli zacznę pracować tam to obowiązek alimentacyjny ustanie i czy dług, który mój ojciec już ma przepadnie?

Obowiazek zapewne juz wygasl, tylko zapewne "zapomnial " Pan powiadomic tate o fakcie zakonczenia edukacji.
Jesli natomiast sie Pan uczy to tuz przed wyjazdem powiadomic ojca podajac adres w WB do korespondencji. Powinien powiadomic Pan komornika o zakonczeniu egzekucji biezacych alimentow. Zalegle komornik dalej bedzie egzekwowal.
Wydaje mi sie, ze komornik pieniedzy na brytyjski rachunek nie wysle. Fobre rozwiazanie to otwarcie rachunku walutowego. Komornik wplaci zlotowki , a Pan pobierze w kraju pobytu funty.

Powrót