alimenty a zabezpieczenie alimentów - komornik

• Autor wątku Autor wątku WikiMinia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WikiMinia

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam.

Mam postanowienie sądu zaopatrzone w klauzule wykonalności, że mąż ma mi płacić zabezpieczenie alimentów.
Nie płacił, wię złożyłam wniosek do komornika. Mąż nie pracuje, więc nie ma z czego "ściagnąć" dług. Komornik więc zajął Dom, który kiedyś przepisali mu rodziocve. Dzisiaj moja teściowa (16 miesięcy nie widziała wnuka) postanowiła zobaczyć wnuka. "oglądanie" wnuka zajęło jej kilka seknund i od razu przeszła do sedna:
"Nie zabierzesz nam domu, myśmy go budowali, czego chcesz itp... itd...."

Wiem, że tymi krzykami nic nie osiągnie, i to jej powiedziałam. Bo przeciez nie ja zajęłam ten dom tylko komornik. Poza tym musial miec powioz zeby go zajac bo przeciez komornik nie dziala na moje widzimisie. I powiedzialam, że wizyta jest bezskuteczna bo ja wniosku nie wycofam. Mąż płacić musi i koniec.
Teraz pytanie:
Czy zabezpieczenie alimentów ma sie tak samo jak alimenty? jak komornik wyda mi zaswiadczenie o bezskutecznosci to tez moge ubiegac sie o wyplate z FA?

I od kiedy mam liczyc te 14 dni ktore komornik dal mężowi na wplate? Czy od czasu "wypisania" wezwania do zaplaty czy od dnia dostarczenia pisma do meza??

Przyznam ze mam ciezka sytuacje materialna. Moje dochody nie wystarczaja na utrzymanie Syna i mnie. Musze wiedzieć jak mogę odzykac pieniadze, niemalze "natychmiast"??

Powrót