Alimenty a zakończenie postępowania komorniczego

• Autor wątku Autor wątku pan nikt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pan nikt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie,

Mam zasądzone alimenty na córkę w wysokości 450zł,od kilku lat płacę regularnie alimenty bieżące na konto komornika.Ponadto komornik egzekwuje:

1) Alimenty zaległe w wysokości 7772,45zł
2) Odsetki 22,12zł
3) Zaległości względem MOPS/GOPS 3272,28zł
4) Zaległości względem ZUS 630zł

Komornik dokonał zajęcia wynagrodzenia za pracę.Z komornikiem ciężko się porozumieć,więc może ktoś jest w stanie odpowiedzieć mi na pytanie gdzie są przekazywane pozyskane ode mnie środki pieniężne,czy odpowiednio trafiają na konto Wierzycielki/MOPS-u/ZUS-u? Bo rozumiem,że bieżące alimenty trafiają w pierwszej kolejności do Wierzycielki..
Moje kolejne pytanie brzmi,czy jest możliwość wycofania egzekucji komorniczej?Czy wówczas muszę uregulować zadłużenie względem MOPS/ZUS?

Z góry dziękuję za pomoc

Bardzo proszę o pomoc, nie mam do kogo się z tym zwrócić :(

Jesli córka pobiera alimenty z FA to sciagane przez komornika pieniązki ida na zaległości wobec ZUS lub Mops.Egzekucjii Komornoczej sam sobie nie wycofasz-masz duże zaległości wobec ZUSU i Mopsu i Wierzycielki-musisz wszystko uregulowac i wtedy dogadywac sie z wierzycielem,żeby wycofal Komornika.

Tak tylko nie mogę zrozumieć czemu dostałem pismo z MOPS-u o braku zadłużenia,a okazuje się u komornika co widać w punkcie 3,że jednak owe zadłużenie istnieje.Gdzie mam się zgłosić by dowiedzieć się jaki jest stan faktyczny?Od komornika takiej informacji nie uzyskam z wiadomego powodu

Podrepcz do komornika, przejrzyj akta (masz prawo wglądu). Następnie do wierzyciela.

Mylisz sie bo u komornika dowiesz sie jakie masz dokladne zadłużenie

a od kiedy córka pobiera alimenty z FA? wczesniej była tzw. zaliczka alimentacyjna, która na przykład w przypadku ojca mojego syna jest wyliczona oddzielnie. czy obecnie z FA możesz nie mieć zadłużenia, ale względem wcześniej pobieranej zaliczki alimentacyjnej tak. A wierzycielka, czyli córka, jest na 3 pozycji, gdy chodzi o przesyłanie pieniędzy wyegzekwowanych od ciebie

Powrót