alimenty bieżące, a zaległości na dawny fundusz alimentacyjny

• Autor wątku Autor wątku maggidemb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maggidemb

Użytkownik
Odpowiedzi
243
Witam, alimenty potrącane mam przez pracodawce z pensji dłużnika, ostatnio odezwał się komornik, odnośnie zaległości dłużnika wobec likwidatora funduszu alimentacyjnego.
Moje pytania:
1 co ma pierwszeństwo alimenty bieżące, czy dawna zaległość wobec funduszu alimentacyjnego na dziecko z poprzedniego związku, które jest pełnoletni i obecnie alimentów nie pobiera
2 czy pracodawca przestanie dokonywać potrąceń alimentacyjnych i będę musiała udać się z wyrokiem do komornika. Nadmieniam, że alimenty, które otrzymuję wynoszą 60% pensji dłużnika.
Czyli wygląda to tak, że komornik nie będzie miał już z czego zabierać na F.A

1) alimenty bieżace
2) tak i nie dostanie Pani pełnych alimentów ponieważ komornik potrąci z każdej przysłanej przez pracodawcę sumy 8 % własnej opłaty + koszty przekazania pieniędzy do Pani.

skoro alimenty bieżące mają pierwszeństwo, to pracodawca dłużnika może chyba w dalszym ciągu dokonywać potrąceń, jak wspomniałam moje alimenty wynoszą 60% pensji dłużnika i z tego co się orientuję więcej zabrać nie można.
To dlaczego będę zmuszona skorzystać z usług komornika ?

maggidemb napisał:
jak wspomniałam moje alimenty wynoszą 60% pensji dłużnika i z tego co się orientuję więcej zabrać nie można.

Polska to chory kraj! :rolleyes: Miałem kiedyś okazję pracować w firmie z samymi Paniami. Przyszedłszy pewnego dnia do pracy zaobserwowałem dziwne poruszenie wśród Pan! :-? Okazało się, iż jedna z nich otrzymała zajęcie jej ex meża przez komornika na 100% pensji! :what:
Facet "wisiał" 35 tys, podjął prace w Lidlu (gdzie wtedy mogł zarobić 600-700 zł) i wszystko było by ok, gdyby nie fakt, ze zanim by to spłacił zdechłby z głodu! :rolleyes: Nie wspominając o rachunkach za mieszkanie i inne bzdety!

maggidemb napisał:
To dlaczego będę zmuszona skorzystać z usług komornika ?

Dlatego (Ustawa Kodeks pracy):

Art. 88.

§ 1. Przy zachowaniu zasad określonych w art. 87 potrąceń na zaspokojenie świadczeń alimentacyjnych pracodawca dokonuje również bez postępowania egzekucyjnego, z wyjątkiem przypadków gdy:

1) świadczenia alimentacyjne mają być potrącane na rzecz kilku wierzycieli, a łączna suma, która może być potrącona, nie wystarcza na pełne pokrycie wszystkich należności alimentacyjnych,

2) wynagrodzenie za pracę zostało zajęte w trybie egzekucji sądowej lub administracyjnej.

§ 2. Potrąceń, o których mowa w § 1, pracodawca dokonuje na wniosek wierzyciela na podstawie przedłożonego przez niego tytułu wykonawczego.

W GB, normalnym kraju nie można zająć więcej jak 15% pensji na alimenty! W Polsce można 60%, a nawet 100%! Tyle, że w Polsce nie da się przeżyć nawet za pełny dochód, a co dopiero 40% lub 0 %!
Żyją jedynie komornicy bo oni nawet za wrzucenie karteczki do skrzynki "Wezwanie na komendę komornika w celu wyjaśnienia porzucenia pracy" naliczają sobie 300 zł! Za 38 km dojazdu! Jeżdżą Hummer'ami? 100l/100km? :roll:

maggidemb napisał:
Witam, alimenty potrącane mam przez pracodawce z pensji dłużnika, ostatnio odezwał się komornik, odnośnie zaległości dłużnika wobec likwidatora funduszu alimentacyjnego.
Moje pytania:
1 co ma pierwszeństwo alimenty bieżące, czy dawna zaległość wobec funduszu alimentacyjnego na dziecko z poprzedniego związku, które jest pełnoletni i obecnie alimentów nie pobiera
2 czy pracodawca przestanie dokonywać potrąceń alimentacyjnych i będę musiała udać się z wyrokiem do komornika. Nadmieniam, że alimenty, które otrzymuję wynoszą 60% pensji dłużnika.
Czyli wygląda to tak, że komornik nie będzie miał już z czego zabierać na F.A

Witam
Mój były mąż nie płaci alimentów właściwie od dnia ich zasadzenia, 3 lata temu. Do tej pory jego zadłużenie na rzecz mojego syna wynosi ponad 6 tys zł, na rzecz Państwa (korzystałam z "dobrodziejstw" FA - o problemach z tym w innym wątku) 5100zł. Sąd wyznaczył kwotę alimentów na 300zł/msc.
Postanowiłam wszcząć postępowanie mające na celu uzyskiwanie alimentów od rodziców byłego męża, w związku z czym poprosiłam Komornika o wystawienie pisma z informacją o wysokości zadłużenia wobec mojego syna. Z międzyczasie otrzymałam listowną informację o podjęciu pracy przez byłego męża a co za tym idzie o zajmowaniu części wynagrodzenia na poczet zadłużenia.

Odnosząc się do postu powyżej - czy w mojej sytuacji mogę wnieść do Sądu pozew o ściąganie z dziadków ALIMENTÓW ZALEGŁYCH?

maggidemb napisał:
Proszę zajrzeć do art. 28 ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentów.

Powrót