mala mi78
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 3 928
Witam. Mój znajomy ma zasądzone alimenty na dziecko z pierwszego małżeństwa. Na początku (2003r) miał problemy ze znalezieniem pracy, był bezrobotny. Nia było go stać na wpłacanie alimentów. Jego była żona złożyła wniosek do komornika i w momencie kiedy zaczął pracować komornik potrącał z jego wynagrodzenia 60% wynagrodzenia. Udało się znajomemu spłacić całą zaległość. Od 2008r. były potrącane z pensji alimenty bieżące. W 2011r kiedy znajomy stracił pracę pojechał do komornika w celu złożenia oświadczenia ,że sam będzie dokonywał regularnych wpłat. Zrobił to w obawie,że znowu zanim Urząd pracy dostanie pismo od komornika narośnie mu jakaś zaległość. Komornik przyjął pismo. Znajomy płaci na bieżąco. Nie ma problemów. Ale ostatnio się dowiedział znajomy,że może starać się o zniesienie czy umorzenie egzekucji komorniczej wpłacając do sądu depozyt równający się 6 alimentom, tym samym zamrażając tę kwotę do momentu ustania obowiązku alimentacyjnego! Niestety nie stać go na taki krok.Ale Gdzie i czy w ogóle może się odnieść do
Jak wypowiedział się Sąd Najwyższy w postanowieniu z dnia 9 września 1987 r. (sygn. akt. III CRN 233/87, LexPolonica nr 311425), wierzyciel, który bez potrzeby powoduje wszczęcie egzekucji w sytuacji, gdy dłużnik zgodnie z tytułem wykonawczym dobrowolnie świadczy alimenty w wymaganej wysokości i ustalonym terminie, sam powinien ponieść wywołane tym postępowaniem koszty egzekucyjne, przysługujące organowi egzekucyjnemu.... co prawda była potrzeba wszczęcia egzekucji ale nie ma poptrzeby jej podtrzymywania bo od 2008r alimenty płacone są nie bieżąco. Niestety z matką dziecka się nie da dogadać!
Jak wypowiedział się Sąd Najwyższy w postanowieniu z dnia 9 września 1987 r. (sygn. akt. III CRN 233/87, LexPolonica nr 311425), wierzyciel, który bez potrzeby powoduje wszczęcie egzekucji w sytuacji, gdy dłużnik zgodnie z tytułem wykonawczym dobrowolnie świadczy alimenty w wymaganej wysokości i ustalonym terminie, sam powinien ponieść wywołane tym postępowaniem koszty egzekucyjne, przysługujące organowi egzekucyjnemu.... co prawda była potrzeba wszczęcia egzekucji ale nie ma poptrzeby jej podtrzymywania bo od 2008r alimenty płacone są nie bieżąco. Niestety z matką dziecka się nie da dogadać!