alimenty- brak działania komornika

• Autor wątku Autor wątku Ange80
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ange80

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Może ktoś odpowie mi na pytanie co zrobić w sytuacji która przydarzyła się właśnie mnie.
W marcu 2010r złożyłam sprawę do sądu o podwyższenia alimentów. Sprawa zakończyła się w marcu 2011r, sąd podwyższył alimenty i nakazał spłatę od marca 2010r. Do dnia dzisiejszego otrzymuję od byłego alimenty w kwocie przed podwyżką. Złożyłam rok temu sprawę u komornika (tzn. mój adwokat),i przez 8 miesięcy nie było żadnego odzewu z jego strony, według mnie nie robił nic. Zdenerwowałam sie bardzo i adwokat złozył sprawę u drugiego komornika i nadal nic. Dodam że ojciec dziecka jest w Holandii, pracuje legalnie, znany jest jego adres zamieszkania. Czy to w ogóle możliwe żeby wszystko tak długo trwało, zeby przez tak długi okres czasu nie otrzymac ani jednego pisma od komornika???
A może po prostu sprawa w ogóle u niego nie jest, może w ogóle zaden komornik się sprawą nie zajmuje, bo patrząc na ostatnie rewelacje jakie wyprawiają komornicy i adwokaci(działają na korzyść dłużnika) to już sama nie wiem co mam myśleć. Co mam zrobić żeby odzyskać pieniądze (ponad 10tyś zł) i jak skutecznie doprowadzić do tego żeby co miesiąc płacił alimenty w kwocie jaką ustalił sad.
Czy będę musiała złożyć ponownie sprawę do sądu czy da się to zrobić w inny sposób?
Może ktoś wie co powinnam dalej zrobić, będę wdzięczna.

A komornik wg. Pani co ma zrobić?
Pojechać na przejażdżkę do Holandii?
Komornik ma długie ręce ale nie aż tak długie.
Skoro dłużnik przebywa w Holandii i prawdopodobnie tam pracuje to komornik nie może niczego zająć.
Komornik zapewne co 6 miesięcy bada majątek dłużnika - bo ma taki obowiązek i nadal nic.
Egzekucji umorzyć nie może i dlatego tkwicie Państwo w martwym punkcie.
Może Pani spróbować skierować egzekucję do komornika w Holandii.
W sądzie okręgowym będą wiedzieć więcej.

A obrzucanie komornika błotem proszę sobie darować.

Komornik nie jest w Pani przypadku w stanie prowadzić skutecznej egzekucji.
Konieczne będzie wystąpienie do sądów holenderskich.

Warto zapoznać się z Rozporządzenie Rady (WE) nr 4/2009 z dnia 18 grudnia 2008 r. w sprawie jurysdykcji, prawa właściwego, uznawania i wykonywania orzeczeń oraz współpracy w zakresie zobowiązań alimentacyjnych. Nie będzie potrzebne prowadzenie nowego postępowania ani stwierdzanie wykonalności wyroku zasądzającego alimenty w innym państwie. Tak jak słusznie wskazał przedmówca, szczegółowych informacji udzieli sąd okręgowy.

Słuchaj, a jego rodzice zyją?
Weź zaświadczenie od komornika o bezskuteczności egzekucji i wal pozew przeciwko jego rodzicom!!

W poniedziałek się dowiedziałam że żaden komornik nie prowadzi mojej sprawy :-(. Przez rok byłam oszukiwana przez mojego "znajomego" adwokata. Jestem zbulwersowana całą sytuacją. Sprawę wzięłam w swoje ręce i zbieram dokumenty i dzięki waszej poradzie składam papiery do Sądu Okręgowego niech coś się w końcu ruszy w tej kwestii.
Co do rodziców to żyją ,ale tam bieda taka że aż piszczy więc raczej marne szanse na cokolwiek.
Zastanawiam się co zrobić z adwokatem skoro przez rok działał na moją niekorzyść, mam dowody, pozwać go??
Jeśli nawet tak to co zyskam???Warto????

Jeżeli było postępowanie prowadzone przez komornika to komornik nie mógł go umorzyć w związku z bezskutecznością, nie mogło się również postępowanie umorzyć z mocy samego prawa - takie wyjątki w przypadku alimentów.
Właściciel jedyny sposób aby takie postępowanie umorzyć - to z Pani wniosku.
Jeżeli Pani lub Pani adwokat takiego wniosku nie składaliście to spraw musi się toczyć - być może chodzi o to że nic się w niej nie dzieje.

Chodzi o to że rok temu mój adwokat powiedział że składa wniosek do komornika, przez rok nie potrafił przesłać do mnie wniosku który podobno złożył, zawsze miał jakąś wymówkę. W poniedziałek wzięłam sprawę w swoje ręce i odwiedziłam wszystkich komorników ( jest ich kilku- więc dałam radę) i okazało się ze żaden z komorników nie zna mojego nazwiska , nie prowadzi takiej sprawy.

Po swojej sprawie(podobnie podwyzszenie z data wsteczna,po x sprawach),wiem,ze adwokaci niechetnie bez doplaty udaja sie do komornika.Podobnie musialam sama przejechac 1500 km,zeby zlozyc nowy tytul wykonawczy(ten za doplata,adwokat odebral) u komornika.

Powrót