alimenty - co po smierci

• Autor wątku Autor wątku agnes730
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnes730

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Czy po śmierci osoby, która miała płacic alimenty a miała zaległości z tego tytułu- co się dzieje, czy dług wygasa? Dług jest zarówno u komornika jak i dług wobec funduszu alimentacyjnego

O ile dobrze zrozumialam,alimenty biezace sie "koncza",a zalegle przyjmuja spadkobiercy.Moze ktos mnie poprawi,bo sama jestem ciekawa,czy mamy z dziecmi "leciec" w razie smierci ojca zrzec sie spadku,czy tez nic nie musimy robic.

No właśnie proszę o pomoc bo niewiem jak to jest. Ale przecież spadkobiercy to dzieci to co oni spłacają alimenty na siebie- coś nie tak:what::what:

nie, z chwilą śmierci zobowiązanego dług alimentacyjny wygasa decyzją administracyjną właściwego organu z powiadomieniem komornika

czy trzeba gdzieś zgłosić śmierć, czy to automatem załatwiane

płatnikowi FA; jeśli FA było do chwili śmierci pobierane na ucznia, a przysługuje na to dziecko zasiłek rodzinny należy wnioskować o dodatek do zasiłku rodzinnego (170 zł), chyba, że drugi rodzic pozostaje w związku małżeńskim, to ten dodatek ie przysługuje

Zaraz,zaraz.O ile rozumiem sprawe alimentow biezacych,to nie bardzo dociara do mnie -alimentow zaleglych.W tym wypadku jedna matka dostaje z FA i nic nie traci,druga nic i nie dostanie od "spadkobiercow".To po co zrzekac sie prawa do spadku po dluzniku alimentacyjnym,skoro dlug przestaje istniec?
Poza tym spadkobiercami moga byc dzieci na ktore dluznik nie placil i inne(z innych zwiazkow) wobec ktorych obowiazek byl spelniany.Co wtedy?

3. [27] W przypadku śmierci dłużnika alimentacyjnego należności, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 2 i 4, wygasają. - to króciutki fragment ustawy o funduszu alimentacyjnym , oznacza to ni mniej ni więcej tylko to, że dług przestaje istnieć

ok, to z FA. a co z alimentami, które ojciec był winien wierzycielowi (matce). jeżeli ja w imieniu dzieci lub one same zrzekną się spadku, ale ktoś go przejmie, czy można od niego dochodzić spłaty należności?

Nie "zrzeknę się spadku", lecz "odrzucę spadek".

Dzieciom po zmarłym może należeć się renta rodzinna.

i oczywiście dodatek do zasiłku rodzinnego jeżeli drugi rodzic nie jest w związku małżeńskim

I jezeli pracowal legalnie przez ostanie 5 lat,a gdyby pracowal,to cos by te dzieci otrzymywaly.Zasilek rodzinny i tak posiadam,ale w razie smierci rodzica ,wzrasta znacznie(wieksza suma niz alimentow zasadzonych w Polsce).Jednak czekam na odpowiedz od komornikow,co z zaleglymi alimentami w razie smierci dluznika,niewyplacanymi przez FA?Bo o ile rodzice korzystajacy z FA pîeniadze otrzymuja i panstwo umarza ,jako "wierzyciel" wyplacone alimenty,to jak to sie ma do sprawy wierzytelnosci nieplaconej?Czy panstwo moze ja umorzyc?

Włączę się w temat, bo i mnie dotyczy. Mój były zmarł, na dzień śmierci wisiał mi 6600 zł zaległych alimentów, komornik nic nie ściagnął i wydał postanowienie o umorzeniu egzekucji. Spadkobiercą testamentowym (przyjętym wprost) jest matka zmarłego, czy mogę od niej domagać się spłaty tych 6600,00 zł traktując to jako dług spadkowy? Postanowienie o przyjęciu spadku jest prawomocne.

sadzę, ze możesz, ale i twoje dzieci mają prawo do zachowku

Powrót